Dagens PS

Sommarlovet: Tufft för många barnfamiljer

Kvinna och pojke som går i parkmiljö, sedda bakifrån. Kvinnan håller handen på pojken.
Nästan hälften av barnfamiljer med lägst inkomster uppger att de inte har råd att köpa näringsriktig mat alla dagar. (Foto: Björn Larsson Ask, SCANPIX / TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 08 juli 2024

För många barnfamiljer innebär sommarlovet en ökad ekonomisk börda när barnen inte kan äta lunch i skolan. Något som inte minst drabbar ensamstående föräldrar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Rädda Barnen lever cirka 200 000 svenska barn i ekonomisk utsatthet.

I en rapport från Sifo, som har tagits fram i samarbete med Röda Korset, Hyresgästföreningen och Majblomman, uppger nästan hälften av ensamstående föräldrar med de lägsta inkomsterna att man inte har råd att köpa näringsriktig mat alla dagar i veckan.

Drygt hälften säger också att man inte kan betala fritidsaktiviteter eller köpa till exempel varma vinterkläder till sina barn.

“Tårarna sitter i halsen”

En av dessa är ensamstående mamman Annika.

Hon var tidigare anställd inom psykiatrin, men är nu sjukskriven. Hon har cirka 2 000–3 000 kronor kvar att leva på varje månad efter att alla fasta utgifter är betalda. 

Det är tufft. Inte minst kämpar hon med de allt högre kostnaderna för mat.

“Tårarna sitter i halsen när man ser matpriserna. Man får köpa det som är på extrapris,” säger Annika till Dagens Nyheter.

ANNONS

Senaste nytt

“Det är inte klokt”

ANNONS

Inte minst sommarlovet medför extra ekonomisk stress då hennes 14-åriga son behöver äta alla måltider hemma. Något som märks i ekonomin.

“Det är mer pengar som går åt under sommaren. Det är så tajt, det är inte klokt, “ säger Annika.

Främst kvinnor

Det är främst ensamstående kvinnor med barn som har det knapert. En rapport från Försäkringskassan visar också att det är fler kvinnor födda i utlandet som inte får pengarna att räcka till, skriver Sveriges Radio.

Cirka 25 procent av alla ensamstående mammor som är födda utomlands kämpar med att få ekonomin att gå ihop. För kvinnor födda i Sverige är siffran runt 8 procent.

“Inte kul att hela tiden be om hjälp”

För att Annika och hennes son ska klara sig ekonomiskt söker familjen hjälp från kyrkan och olika organisationer. Inför sommarlovet fick de 2 000 kronor i stöd från fonder. 

“Det är inte kul att hela tiden be om hjälp. Det är hemskt, man ligger på tiggarnivå. Men jag ber inte om något för att jag vill ha det, det är för att jag måste ha det”, säger hon till DN.

Läs även:

ANNONS

Barnens framtid hänger på föräldrarnas status. Dagens PS

Sparade barnbidrag räcker inte till bostad. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]