Det privatekonomiska året har varit både upp och ner och ner och upp. Nyheter om ekonomisk osäkerhet, sänkta räntor, ändrade regler och ökat sparande har avlöst varandra. Men vad har egentligen engagerat mest?
Slutswishat? Här är årets mest lästa nyheter om din ekonomi
Mest läst i kategorin
År 2024 har varit ett år av ekonomisk osäkerhet, sänkta räntor och hårt hållna plånböcker.
Här sammanfattar vi de fem mest lästa privatekonomiska nyheterna från det gångna året.
Mest läst: Dags att sluta swisha?
Sluta swisha och börja vippsa? Det var pudelns kärna i den artikel som engagerat läsarna mest år 2024.
I mars meddelade norska Vipps att man flyttar över till samma plattform som danska Mobile Pay. Därmed var allt vallat för gränsöverskridande betalningar mellan Norge, Danmark och Finland. Sverige, då? Jodå, på gång, om än lite efter.
”Går allt som planerat kan man vippsa mellan Norge, Danmark och Finland innan sommaren och då planerar vi att Sverige följer efter ganska snabbt”, sa Rune Garborg, vd för Vipps Mobile Pay.
Och så blev det. I september lanserades Vipps i Sverige.
Läs nyheten här: Snart dags att sluta swisha. Dagens PS
Ändrade ISK-regler
Apropå förändringar – en annan nyhet som väckte uppmärksamhet var den om ISK-fenomenet. “En jordbävning för svenskt sparande är bara några veckor bort”, löd ingressen.
Många läsare ville ta reda på vad som gäller från nyår, då skatten för miljoner svenskars sparande sänks till noll kronor.
I artikeln berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt om vad som faktiskt gäller – och hur du ska göra för att spara 1090 kronor per år.
Läs mer om nyheten här: Det händer med ditt ISK – expert: “Gäller från nyår”. Dagens PS
En miljon på kontot?
Läsarnas egna plånböcker intresserade som alltid. Inte minst när det handlar om miljoner. För hur många svenskar har egentligen en miljon kronor sparade? Drygt 8 procent, visar det sig. Åtminstone bland Avanzas kunder.
Flest miljonärer hittade vi i åldersgruppen 65+ Där har en femtedel, 22 procent, minst en miljon kronor på kontot.
Ta reda på hur det ser ut i din åldersgrupp: Så många i din ålder har en miljon på kontot – experten berättar. Dagens PS
Vad tjänar vi egentligen?
Vad är den svenska snittlönen, och hur ligger du själv till? Den frågan har engagerat tusentals läsare under året.
Svaret på den första frågan är 39 900 kronor per månad. Skillnaderna visade sig dock, kanske föga förvånande, vara stora.
Högst lön bland anställda har tjänstepersoner i privat sektor – lägst har arbetare i privat sektor. Därtill har män i snitt 4 200 kronor högre genomsnittslön än kvinnor – ett bottenbetyg för jämställdheten.
Läs nyheten här: Svenska snittlönen – hur ligger du till? Dagens PS
Abonnemangen vi skrotade
Nämnde vi att året präglats av hårt hållna plånböcker? Det märktes inte minst när EY undersökte den globala streamingmarknaden.
Då visade det sig att Sverige sticker ut internationellt. Här har eller planerar nämligen drygt var tredje hushåll (37 procent) att avsluta sina streamingabonnemang – en bra bit över det globala snittet på 29 procent.
Den främsta anledningen? Ökade levnadskostnader kopplade till inflation och sämre konjunkturläge.
Det kan du läsa om här: Sverige sticker ut: Fler skrotar abonnemangen. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.