Dagens PS

Skilsmässa? Så påverkas din pension

Ring som dras av finger
Skilsmässan påverkar pensionen både för dig och din partner. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 24 jan. 2022Publicerad: 21 jan. 2022

Vad händer om du har bestämt om efterlevandeskydd för din partner – men sedan skiljer dig? Det är en fråga som de flesta inte har svar på, visar en undersökning från SPP.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

2020 ökade antalet skilsmässor. 25 619 par i landet gick skilda vägar, enligt SCB.

Kunskapen om vad som händer med ekonomin efter en skilsmässa är däremot begränsad, skriver sajten Privata Affärer.

När pensionsbolaget SPP gjorde en undersökning om hur det blir med pensionspengarna efter en bodelning svarade 54 procent fel och 39 procent sa att de inte visste.

Shoka Åhman är sparekonom på SPP och menar att människor i sin vardag inte tänker på det här – tills de ställs inför faktum och ska skiljas.

Hon säger till Privata affärer att den allmänna pensionen och tjänstepensioner ingår aldrig i bodelningen och därför inte delas vid skilsmässa. Privat pension och sparande, till exempel ISK-konton och kapitalförsäkringar, ingår däremot normalt i bodelningen.

Skilsmässa rullar tillbaka efterlevandeskydd

Okunskapen är stor över skilsmässans ekonomiska konsekvenser, menar Shoka Åhrman. Enligt SPP:s undersökning tror kvinnor i högre utsträckning än män att den allmänna pensionen delas lika.

Om den som skilt sig inte har någon annan giltig förmånstagare kan det vara värt att ta bort efterlevandeskyddet.

Det är annorlunda med det privata pensionssparandet i exempelvis ISK:er. Det delar man vanligtvis lika vid bodelningen.

ANNONS

”Mitt råd är att det är viktigt att i ett tidigt skede i relationen sätta sig in i den totala ekonomin och skaffa sig kunskap om vad som händer med ekonomin vid skilsmässa eller dödsfall. Det handlar till exempel om att fundera på frågor som om man ska ha äktenskapsförord och efterlevandeskydd i sina pensionsförsäkringar. Det är också viktigt att diskutera hur fördelningen av föräldraledighet och eventuellt deltidsarbete när barnen är små påverkar pensionen”, säger Shoka Åhman till Privata Affärer.

Läs också:

Ny rapport: Lägre skatt för pensionärer 2022
Ärva partnerns pension? Så går det till

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]