Skillnaden mellan mäns och kvinnors fastighetsägande ökar med 350 procent efter en skilsmässa. Det visar statistik i en ny rapport från tankesmedjan Ownershift. Även kvinnor som ägde mer än mannen under äktenskapet får mindre kvar efter skilsmässan.
Skilsmässa: Då drar mäns bostadsägande ifrån
Mest läst i kategorin
Män äger i genomsnitt 17 procent mer i fastigheter än kvinnor under äktenskapet och 75 procent mer än kvinnor efter skilsmässa, konstaterar Ownershift i sin rapport “Ägande i nöd och lust”.
Trenden är tydlig inte bara när det gäller fastigheter, utan också andra typer av ägande.
”Det finns flera möjliga anledningar till att det ser ut som det gör”, säger Emma Heikensten, senior hållbarhetsspecialist på SEB Investment Management och medförfattare till rapporten.
”En viktig aspekt i vår rapport är att vi utöver att analysera fastighetsägande även tittar på förmögenhet. Här ser vi att resultaten har en liknande riktning och att det på medianen sker en ökning av mäns ägande i förhållande till kvinnors – vilket skulle tala för att frågan är större än vem som äger sitt boende.”
Ownershift har tagit fram data från heterosexuella par som var gifta 2016 och skilde sig 2018. Oavsett om kvinnan har ägt mindre, lika mycket, eller mer än sin man under tiden de var gifta minskar hennes ägande i relationen till makens efter skilsmässan.
Hur går det till? Vet man vilka mekanismer som ligger bakom att en kvinna som ägde mer än sin man före skilsmässan äger mindre efteråt?
”Det här tycker vi är en mycket intressant slutsats. Vi delade upp våra äktenskap i tre grupper – de som äger lika, de äktenskap där män äger mer och de äktenskap där kvinnor äger mer. I alla dessa grupper ökar mäns ägande i genomsnitt i relation till kvinnors efter skilsmässan. Det betyder att de resultatet vi ser inte enbart rör den så kallat ekonomiskt svagare parten. Det ser snarare ut som att det är en fråga om kön och här måste jag återkomma till de normer och stereotyper som rör äktenskapet. Kanske är dessa kvinnor i genomsnitt mer benägna att dela med sig? Kanske rör det sig om en vilja att hålla sams på grund av gemensamma barn?”
I rapporten framgår det också att det finns attitydskillnader mellan män och kvinnor när ett par inte har delat jämnt på tillgångarna vid en bodelning. 95 procent av männen brukar då vara nöjda med utfallet, mot 60 procent av kvinnorna.
Vad är det absolut viktigaste att göra medan man är gift – om man vill ha en så jämn fördelning av tillgångar som möjligt vid en skilsmässa?
”Det man bör göra är att sätta sig ner och gå igenom sina tillgångar, investeringar och sparande och ställa sig frågan om vem står som ägare på dessa idag. I steget efter så får man dela upp dem mellan sig, båda makarna bör tex ha ett investeringssparkonto och investera kontinuerligt. Har man fått arv eller gåvor som man också vill dela bör dessa också ses över. Och man kan alltid ta hjälp av en jurist eller advokat.”
Fakta/ Skilsmässa och ägande:
I äktenskap där makar äger lika stora taxerade fastighetsvärden under äktenskapet äger män i genomsnitt 68 procent mer än kvinnor efter skilsmässan. Då män äger ett större fastighetsvärde än kvinnor under äktenskapet äger de i genomsnitt 371 procent mer än kvinnor innan skilsmässan och 455 procent mer än kvinnorna efter skilsmässan. När kvinnor äger ett större fastighetsvärde än män under äktenskapet äger de i genomsnitt 226 procent mer än män innan skilsmässan och 137 procent mer än män efter skilsmässan.
Läs också:
Skilsmässa? Så påverkas din pension
Nu skiljer sig flest par – boendet i kläm
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.