Kraschade förhandlingar har blivit vardagsmat i årets hyresförhandlingar. Allt fler förhandlingar skickas vidare till en skiljeman. En beklaglig utveckling, menar Hyresgästföreningen.
Skiljemän tar över marknaden: “Beklagligt”
Mest läst i kategorin
Årets hyresförhandlingar går trögt. I vissa fall så trögt att man i slutändan låter en ensam person bestämma hyran för tiotusentals hyresgäster.
Detta såg vi senast i Alingsås och Vårgårda. Där landade hyreshöjningarna på 5,25 procent respektive 5,10 procent efter en skiljemans beslut, rapporterar Hem & Hyra.
För högt, tycker Hyresgästföreningen, men å andra sidan bra mycket lägre än höjningen på 15 procent som Fastighetsägarna yrkade på.
“Med tanke på många hyresgästers ekonomiskt stressade situation är det svårt att vara nöjd med skiljemannens beslut”, säger Jesper Lissmark från Hyresgästföreningen.
Läs också: Här strider hyresgäster – för rätten att betala hyra. Dagens PS
“Satt det i system”
När allt fler parter misslyckas att komma överens i hyresförhandlingar och vänder sig till skiljemän istället för förhandlingsbordet, växer Hyresgästföreningens oro.
Nu skickas över 150 000 hyror i Sverige till skiljemannaförfarande.
“Fastighetsägarna har satt i system att vända sig till oberoende skiljeman istället för att sitta ner med oss vid förhandlingsbordet och komma överens om hyrorna där. Det tycker vi är beklagligt. Vi hade mycket hellre sett att vi hade kunnat komma fram till en lokal överenskommelse”, säger Lissmark.
Men Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna håller inte med.
“Vår ambition har varit och är fortfarande att nå förhandlingsuppgörelse vid förhandlingsbordet”, säger han.
Senaste nytt
Samma system för nya lägenheter
Nu föreslås det att även hyrorna för nyproducerade lägenheter, som ofta har högre så kallade presumtionshyror för att täcka byggkostnader, ska kunna avgöras av en skiljeman om parterna inte kommer överens.
Förslaget innebär att hyresvärden och Hyresgästföreningen gemensamt ska kunna be en skiljeman att rekommendera en initial hyra, vilket kan bli ett problem om det sätts i system, enligt Hyresgästföreningen.
“Det är klart att när vi ser hur det används i de årliga förhandlingarna så känner vi en oro att någon ska agera likadant här”, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till Hem & Hyra.
Läs också: Här kan hyran höjas – med 18 000 kronor per år. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.