Spärrarna är få och organiserad brottslighet kan med enkelhet tvätta pengar i Sverige, visar avslöjande av SVT:s Uppdrag granskning som testat metoden.
Skandal: Så enkelt tvättar gängkriminella pengar
Mest läst i kategorin
Svenska storbanker drar sig från att hantera kontanter, men det hindrar inte gängkriminella från att kringgå penningtvättslagstiftningen.
Enligt UG finns det omkring 1 200 ombud i Sverige som tar emot och skickar kontanter och kort utomlands.
Ombuden löper stor risk att utnyttjas för penningtvätt av den organiserade brottsligheten, men även finansiering av terrorism, konstaterar Finanspolisen.
Och det är miljarder som varje år överförs till utländska konton, framgår det.
Med dold kamera och kontanter gav sig UG ut i sju svenska städer, däribland Stockholm, Göteborg och Malmö, för att visa hur enkelt det är att tvätta pengar.
Så många ombud skickade pengarna vidare
Teamet uppträdde anonymt. Tolv av 27 ombud tog emot kontanterna i strid med regelverket mot penningtvätt medan 15 ombud vägrade.
Ombuden representerade de två multinationella penningförmedlarna Ria Money Transfer och Small World.
“Det får inte gå till så här. Det är en väldigt viktig granskning ni gör”, säger finansmarknadsministern Niklas Wykman (M).
I en rapport från maj 2021 konstaterade Nationella operativa avdelningen (NOA) att näästan en fjärdedel, 23 procent, av landets ombud går att koppla till grov brottslighet. Bland annat penningtvätt, enligt artikeln.
UG:s team begick inget brott då det inte utgav sig för att vara någon annan.
Senaste nytt
Finansinspektionen kan inte ingripa
Penningtvättsombuden Money Transfer och Small World påstår att deras riktlinjer är strikta för att hindra penningtvätt.
Moneygram och Western Union har inte bemödat sig att svara på frågorna i granskningen.
Penningförmedlarna i Sverige har tillstånd från andra EU-länder och svenska Finansinspektionen har inte mandat att kontrollera deras eventuella kopplingar till kriminella genom belastnings- eller misstankeregistret.
FI saknar stöd i lagen för det..
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.