Dagens PS

Ska man ta ut tjänstepensionen så fort som möjligt?

tjänstepension
Sitta lugnt i båten, eller ta ut så mycket som möjligt på kortast tid och leva loppan? Det är främst upp till dig själv. Foto: Pexels
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 09 sep. 2023Publicerad: 08 sep. 2023

Vissa tjänstepensionsförsäkringar erbjuder möjligheten att ta ut hela beloppet under 5 eller 10 år. Många vill sprida ut tjänstepensionen över flera år. Men vad är klokast?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varannan svensk är orolig för hur de ska klara sig på sin ålders höst. De höga prisökningarna, som för många ökar mer än både lön och pensionsnivåer, bidrar till oron.

MISSA INTE: Då införs euron – utan folkomröstning, säger Persson – Dagens PS

Sprida ut eller inte?

Att sprida ut tjänstepensionen över så många år som möjligt kan därför kännas klokt eftersom de flesta inte vill behöva gå från hus och hem efter några år, när inkomsterna är låga och det är ännu svårare att exempelvis få nya lån.

Men det finns argument för att göra det motsatta.

ANNONS

Senaste nytt

Sparekonomen har ordet

Expressen har intervjuat Monika Maric, sparekonom och rådgivare hos försäkringsförmedlaren Max Matthiessen, om vad som är klokast när det gäller tjänstepensionen.

“Är jag en person som gärna vill ha en jämn utbetalning från första dagen, eller vill jag resa jorden runt de första fem åren, och sen på ålderns höst vara beredd att dra ner på min konsumtion?”, frågar hon sig.

Det finns flera argument för att ta ut ett högre belopp tidigt.

ANNONS

Jämnare övergång

En anledning är att man troligen kommer tjäna mindre i pension än man tjänade i lön. Med ett högre uttaget tjänstepensionsbelopp kommer fallet i levnadsstandard bli mindre och man kan vänja sig vid den lägre nivån med en jämnare övergång.

Dessutom är det troligen så att många längtat efter ledighet och tid att umgås med sina nära och kära, göra resor och ägna sig åt sina intressen.

Tjänstepension som buffert

Om man har en väldigt låg pension så kan det vara så att man inte har råd att göra den där resan eller inköpet.

När man väl hunnit spara ihop pengarna kanske man inte orkar.

Ett tips är att prata ihop sig med sin partner och räkna på den totala pensionen och hushållsekonomin. Vad tror vi att vi vill göra de kommande 5 åren? De kommande 10? Hur troligt är det att man kommer åka jorden runt när man är 80 jämfört med när man är 70?

TIll saken hör nämligen också hur mycket privat kapital man sparat ihop tills dess.

Och många i åldrarna 35-49 år prioriterar bort sitt pensionssparande för att istället betala sina räntor och hushållskostnader.

ANNONS

“Många gånger kanske man tummar på hundra procent av pensionssparandet just för att man ser det som någonting så pass långt fram i tiden. Ett tips är att se över samtliga sina övriga kostnader och vad man kan dra ned på för att ändå kunna ha kvar ett visst pensionssparande, i stället för att prioritera bort det helt”, säger Monika Maric.

Läs mer om tjänstepension:

Tjänstepension: Är du årets stora vinnare – eller förlorare? – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]