Du kommer fram till fritidshuset, fryser, drar igång värmepumpen och elradiatorer, laddar bilen och sätter på bastun. Några hundralappar i el – och en nätavgift på tusenlappar.
Se upp: Nu blir påsken i stugan en ovanligt dyr affär


Mest läst i kategorin
Det handlar om de nya effekttarifferna – ett prissystem som ska ha införts av alla elnätsbolag senast 2027.
Ellevio har redan infört effektavgifter för sina 375 000 villakunder, och fler elnätsbolag väntas följa efter.
Tanken är god. Man vill jämna ut belastningen på elnätet och undvika toppar som annars kan orsaka kapacitetsproblem.
Men tanken kan också bli dyr – inte minst för hushåll som använder mycket el samtidigt, även om den totala förbrukningen är låg.
Just detta kan göra påskhelgen till en extra dyr historia.
1 200 kronor
Denna nya effekttariff beräknas på den högsta effekttoppen under en timme – eller ett snitt av flera toppar under månaden, beroende på vilket elnätsbolag du har.
Detta innebär att en enda timme med hög elförbrukning – som när du anländer till ett kallt fritidshus – kan göra att nätavgiften för hela månaden sticker iväg. Gör du samma sak två gånger till under samma månad kan nätavgiften landa på 1 200 kronor, enligt ett räkneexempel från Dagens Nyheter.
“Det här är inte genomtänkt”, konstaterar Daniel Lindén, produktionschef på elbolaget Tibber. Han menar att systemet slår mot kunder som försökt göra rätt.
“Kunder har investerat i elbil, batteri, värmepump – för att göra en klimatinsats och minska kostnader. Nu riskerar de att få skyhöga effekttoppar när allt startar samtidigt. Det går inte längre att skydda sig manuellt. Man måste ha avancerad teknik som styr elen i realtid”, säger han till DN.
Läs även: Så dyr blir årets påskbord. Dagens PS
Senaste nytt
“Ett dyrt experiment”
Tanken med effekttarifferna är att jämna ut belastningen på elnätet. Men kritiken växer.
Enligt Håkan Larsson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, är det inte rimligt att förvänta sig att genomsnittliga hushåll ska ha ständig kontroll över sin effektförbrukning.
“Om Sverige verkligen vill lösa problemen med effekttoppar i elsystemet, måste ansvaret och incitamenten i form av kostnader ligga hos de aktörer som faktiskt kan påverka elnäten och deras kapacitet, inte hos hushållen som redan kämpar med stigande elräkningar. Att låta hushållen betala för ett system som inte fungerar är inte bara orimligt, det är fel”, skriver han i ett pressmeddelande.
Bastun blir dyr
Daniel Lindén uppmanar hushållen att skaffa smart energistyrning som kan styra när bilen laddas och när värmen går på – detta för att undvika effekttoppar.
Men han konstaterar också att inte allt går att tajma.
“Kvällsbastun – den är svår att planera bort”.
Läs också: Alla med Bluetooth varnas: “Kan stå dig dyrt”. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.