Enligt en ny undersökning har bara 9 procent av Sveriges bostadsrättsägare koll på sin förenings ekonomi. Det kan bli en kostsam okunskap. Här är varningssignalerna bostadsrättsägare måste känna till.
SBC: Varningssignalerna bostadsrättsägare måste känna till
Mest läst i kategorin
Det är SBC Sveriges Bostadsrättscentrum som genomfört undersökningen, skriver Di i en artikel. I undersökningen framkommer det att endast 9 procent av svenska bostadsrättsägare har god kännedom om den egna föreningens ekonomi.
Stefan Lindberg, SBC:s bolagsjurist, tycker att undersökningens resultat pekar på ett dolt problem bland bostadsrättsägarna.
”Jag tror inte att alla vet hur man ska tolka en årsredovisning eller går på föreningsstämman för att där ta del av redovisningen och ställa frågor till styrelsen. Där tror jag att det finns en del bristande kunskaper och även föreställningar om vad en bostadsrätt är. Det är en rätt så komplicerad konstruktion som är ganska unik ändå för Sverige”, säger Stefan Lindberg.
Enligt Stefan Lindberg verkar många bostadsköpare nöja sig med att titta på ett av de enklaste nyckeltalen när de är på jakt efter bostad.
”Många tittar oftast på om det är en hög eller låg avgift men man ställer inga följdfrågor om vad det beror på. Har man en låg avgift för att man har väldigt mycket pengar i kassan eller har man ett stort underhållsbehov på fastigheten. Det är ofta det första man tittar på, men det är ett nyckeltal som inte ger hela bilden av föreningens ekonomi och bostadsrättens värde. Man måste granska föreningens ekonomi för att förstå varför avgiften är hög eller låg”, säger han.
Var uppmärksam på det här
Det finns ett par varningssignaler som bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsköpare bör vara uppmärksamma på.
”Det som är lätt att ta till sig för den som inte är ekonom, eller så bra på att tolka ekonomiska nyckeltal, är förvaltningsberättelsen. Här kan man se om det pågår tvister i föreningen som kan leda till kostnader som påverkar föreningens ekonomi. Om föreningen har en hög belåning så kan det vara nyttigt att luska lite mer ingående i vad det beror på. Vidare bör man titta på om det utförts löpande underhåll. Är stambyte och takrenoveringar gjorda som det ska, eller när ska det göras och vilka kostnader kan det komma ur det”, säger Stefan Lindberg.
Utan förståelse för föreningens ekonomi riskerar man som bostadsrättsägare att hamna i en fälla om det händer något akut i fastigheten.
”Om styrelsen inte planerar för framtida underhåll kan det bli kostsamt att åtgärda akuta skador. Det blir oftast dyrare att laga en akut skada än om man löpande underhåller fastigheten”, avslutar Stefan Lindberg.
Bostadsrättsägare bör även känna till detta: Gammal lag kan leda till chockhöjda bostadsavgifter
Läs mer: Vill du ge ditt barn en bostadsrätt? Det här gäller
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.