Statliga SBAB:s vd anser att normalhushåll i Sverige “kan hantera en väsentligt högre ränta än idag”. Det säger han till SvD.
SBAB:s vd: Hushåll klarar väsentligt högre ränta
Mest läst i kategorin
SBAB:s vd Mikael Inglander är medveten om att svenskarna fått det tuffare ekonomiskt med inflationen och räntehöjningarna.
Men smärtgränsen är inte nådd, resonerar han. Banken bedömer att hushållen “klarar lite till” när det gäller räntehöjningar.
Mikael Inglander lyfter fram att han bor i Stockholms innerstad och visst biter räntehöjningarna, säger han, men samtidigt är det fortfarande så att många har råd att gå ut och äta och dricka, “det är svårt att få bord på restaurang om man inte är ute i god tid”, säger han till tidningen.
Vd:n SBAB “ingen prispressare”
Toppchefen för SBAB, som uppges ha en marknadsandel på 8,5 procent, deklarerar också i artikeln att den statliga bolånebanken inte har “något specifikt uppdrag att vara en prispressare”.
På frågan om fler kunder hör av sig om att få pausa sina amorteringar, svarar han att det ökat marginellt men att nästan ingen hörde av sig om amorteringsfrihet tidigare.
En sådan åtgärd är dessutom bara en tillfällig lösning, framhåller Mikael Inglander i Svenska Dagbladet.
I undantagsfall kan banken ge anstånd med räntor, men att efterskänka några skulder gör inte SBAB, klargör vd:n.
Senaste nytt
Banker nobbar utsatta pensionärer lägre ränta
Dagens Nyheter berättar samtidigt att pensionärer som sitter med dyra bolån stöter på patrull när de försöker förhandla ner räntan hos banken.
Det här vittnar både Pensionärernas Riksorganisation och SPF Seniorerna om i artikeln.
Anna Langaard, 73 år, som framträder i DN, fick kalla handen direkt av sin bank.
“Det fanns ingen möjlighet att argumentera”.
“Det som framför allt stör mig är hur man behandlar pensionärer. Man utnyttjar att många tycker att det är krångligt att förhandla eller byta bank. De gör det så svårt som möjligt att få kontakt med dem”, säger Anna Langaard.
DN berättar att den genomsnittliga räntan för ett bolån nära på fördubblats – från 2,25 till 4,34 procent – mellan juni 2022 och 2023, enligt SCB.
Och att pensionärer under samma tid fått mindre pengar att röra sig med.
Läs även: Så gör bankerna – hur höga blir boräntorna? Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.