Skatten på ditt sparande, ISK-skatten, sänktes efter ett beslut på torsdagen till 0,89 procent. Det är den andra sänkningen på kort tid som regeringen presenterat. Experten reder ut hur du påverkas.
Sänkt skatt för miljoner svenskar: Spara 3 221 kronor – på ditt ISK
Mest läst i kategorin
Tillsammans med det skattefria beloppet på 150 000 kronor kommer skatten bli den lägsta på länge för miljoner svenska sparare. Detta efter att det på torsdagen stod klart att ISK-skatten sänks från 1,09 procent till 0,89 procent.
MISSA INTE: Risken efter nyår: Tre vanliga fel du gör med ditt ISK-konto
Felicia Schön har ordet
Det berättar Felicia Schön som är privatekonom på nätbanken Avanza.
“Det gör sparande på ISK lättare än någonsin”, säger hon till Dagens PS.
Förslaget skickar en tydlig signal till de svenska spararna, menar hon.
ISK blir billigare för alla
”Nu är dörren vidöppen för nya sparare att ta steget från sparande till investeringar. Jag är övertygad om att de kommer få en positiv effekt på de grupper som fortfarande står utanför investeringsmarknaden – de med lägre inkomster och kvinnor. Man ska inte underskatta signalvärdet som enkelhet ger.”
ISK som “rikemans-reform”?
Förslaget har fått kritik för att mest gynna de som redan har en stor summa på banken. Detta eftersom snittspararen med ett ISK-konto har ett sparande på under 100 000 kronor. Deras skatt sänks från årsskiftet med i snitt 1090 kronor per år. Det motsvarar exempelvis hela snittsänkningen av skatten för Sveriges pensionärer nästa år.
Men den som har en miljon på sitt ISK-konto får istället 3 312 kronor. Det är över tre gånger så mycket som snittspararen. Men det tycker inte Felicia Schön är ett problem.
“Jag tycker detta förslag har fått obefogad kritik att det är ett förslag för de rika, men det är helt fel. Det här är ett förslag som gör det enklare och mer lättillgängligt för fler att investera sitt sparande”.
Läs mer om ekonomi:
Risken efter nyår: Tre vanliga fel du gör med ditt ISK-konto
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.