Många svenskar går på semester nu och några veckor framöver. Men semestern kommer med ökad risk för inbrott, bränder och översvämningar.Här är Fastighetstidningens tips och åtgärder att ta till för att minska risken att det händer något med bostaden under semestern.
Säkra bostaden inför semestern
Mest läst i kategorin
Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) begicks det närmare 40 inbrott om dagen i villor och lägenheten runt om i Sverige under sommaren 2019. Tjuvarna passar på när många är bortresta. Många gånger beror det på rent slarv som olåst överlås eller kvarglömda nycklar i fönsterlåsen.
Men en lägenhet eller fastighet kan även drabbas av problem som bränder och översvämningar när de boende är bortresta. Här är Fastighetstidningens checklista inför semestern för boende, fastighetsägare och brf-styrelser:
Lägenhetsdörren
Bästa tipset är att installera en säkerhetsdörr. De är inte omöjliga att bryta sig in i, men det tar tid så tjuven undviker helst dessa. Se även till att installera en säkerhetskåpa över låsvredet, och glöm inte att fälla ned den när du reser bort. Kom även ihåg att låsa överlåset.
Fönster och balkong
Tjuven vill åstadkomma så lite oljud som möjligt och undviker helst att krossa glas, eftersom det kan orsaka skada.. Men det kan ändå vara en bra idé med krossäkert glas eller en säkerhetsfilm som klistras på över fönstret. Installera även särskilda fönsterlås och låsbara handtag på balkongdörrar.
Lura tjuven!
Investera i en timer så att belysningen tänds och släcks när du är bortrest. Numer finns till och med appar och lampor där du kan styra din belysning från distans, så att den inte bara tänds och släcks vid givna klockslag. Detta kan tjuven nämligen se igenom.
Skapa insyn!
Tjuven vill agera i skymundan och älskar sånt som gör hen osynlig för grannar. Avlägsna därför sånt som skymmer fönster och dörrar om du bor på bottenvåningen.
Översvämning
Stäng av vatten till disk- och tvättmaskiner samt huvudkran till utrymmen som inte används under sommaren. Se även till att rensa stuprör, avlopp och avrinning intill huset, eftersom ett regnoväder annars kan orsaka översvämning i källaren. Har huset en takterrass är det viktigt att även rensa golvbrunn/spygatt för att undvika att löv och skräp täpper igen och orsakar vattenskador i närliggande lägenheter.
Brevlådan
En brevhög på golvet innanför lägenhetsdörren är en inbjudan till tjuven. Skaffa därför en digital brevlåda så att det mesta av din post kommer till en app eller din mejl. Du kan även beställa lagring, eller be en granne hämta posten.
Brandskydd
Kontrollera att skyddsutrustning som brandvarnare och släckare fungerar. Se även till att brandväggar är framkomliga och att nödbelysningen fungerar. Och glöm inte att byta blinkande lysrör, eftersom dessa riskerar att överhettas. Rensa även allmänna utrymmen och fastighetsnära platser från föremål som kan antändas.
Grannsamverkan
Om någon granne är hemma kan hen hjälpa till att hålla ögonen öppna. Ett vanligt tjuvknep är exempelvis att lägga en liten sten framför dörren. Är stenen kvar nästa dag tar tjuven det som en invit att ta sig in. En sån sak kan en granne enkelt hålla koll på.
Larm
Ett larm är så klart ett av de bästa skydden mot inbrott, eftersom tjuven helst vill arbeta ostört. Numer finns det även larm med rökgeneratorer, som fyller lägenheten med en tjock rök som gör det omöjligt för tjuven att se.
… ett par saker till som är bra att tänka på
- Rensa kylskåpet innan du reser så slipper du välkomnas av mögel och stank.
- Glöm inte att tömma soporna.
- Märk dina värdesaker.
- Undvik att berätta på sociala medier att du är bortrest. Bäst är att publicera semesterbilderna när du kommit hem.
Läs även: Undvik getingproblem i sommar
Skribent och researcher
Skribent och researcher
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.