Dagens PS

Ny studie: 300 miljoner per år på assistansbedrägerier

assistansbedrägerier
En ny utredning i våras föreslog ett förändrat system för att råda bot på assistansbedrägerier. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 okt. 2023Publicerad: 27 okt. 2023

Minst 300 miljoner kronor per år. Så mycket tjänar kriminella på assistansbedrägerier i Sverige, enligt en ny studie från polisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Polisens nationella bedrägericentrum granskar välfärdsbrottsligheten som omfattar 14,6 miljarder, enligt en beräkning från Ekonomistyrningsverket. Nu har polisen släppt en första studie som undersökt bedrägerier som riktar sig mot ersättningssystemet för personlig assistans.

Alla polisanmälningar 2019-2021 har granskats, och det rör sig om 448 personer som misstänks för bidragsbrott. Det rör bland annat assistenter som fuskar med arbetstider och personer som fejkar funktionsnedsättningar.

“Vi uppskattar att brottsvinsterna uppgår till minst 300 miljoner kronor om året och att minst 10 procent av personerna i studien kan kopplas till olika former av organiserad brottslighet och terrorism, säger Hans Brun som är analytiker på polisens nationella bedrägericentrum”, till SVT.

“Det grundar vi på underrättelseinformation. Vi vet att pengar förts ut till bland annat Balkan och Mellanöstern men även återinvesterats i annan verksamhet i Sverige.”

Läs även: Bedrägerierna har ökat: “Ingen slipper undan” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]