Tolv timmar i mörker, ett strömavbrott förlamade nyligen stora delar av Spanien och Portugal. Trafikljus, tunnelbanor, betalningar och kommunikationer kollapsade på sekunder.
Nationella strömavbrott – är Sverige redo för totalt mörker?


Mest läst i kategorin
Iberiska halvön är i chock efter de omfattande elavbrott som drabbat tiotals miljoner människor, rapporterar CNN.
Vad skulle hända om samma sak inträffade i Sverige? Svaret är att vi till viss del är förberedda – men långt ifrån osårbara.
Hur väl rustad är du för ett långvarigt strömavbrott? Har du en plan för att klara 48 timmar utan el?
Läs även: Grannen – din okända resurs i kris och krig. Dagens PS
En nation på knä – när strömmen försvinner
Ett plötsligt elavbrott i Sverige skulle omedelbart sätta hela samhället på prov. Trafikljus slocknar, vilket förvandlar korsningar till kaoszoner. Tunnelbanor och tåg stannar.
Kassasystem och kortterminaler dör, vilket tvingar butiker och restauranger att stänga eller ta emot kontanter – om det ens går att komma åt pengar.
Vattenförsörjning och avlopp skulle snabbt börja svikta, eftersom pumpar och reningsverk är beroende av kontinuerlig el. Kommunikationsnäten, både för mobil och internet, skulle få omfattande driftstörningar.
I enstaka timmar kan reservsystem och batteribackuper hålla samhället flytande. Men om strömmen förblir borta i ett halvt dygn, som i Spanien, riskerar konsekvenserna att bli dramatiska – både för näringslivet och vardagslivet.
Strömavbrott och beredskapen
- Reservkraft: Sjukhus, polis och sändarnät har egna aggregat.
- Effektreserv: Svenska kraftnät kan köpa in extra elkapacitet.
- MFK och Styrel: Vid risk för kollaps prioriteras samhällsviktig el.
- Värsta fall: Regionala eller nationella strömavbrott kan ta timmar till dygn att återställa.
Senaste nytt
Krisplaner som skyddar från strömavbrott
Sverige har en rad försvarslinjer mot elavbrott. Sjukhus, polis, SOS Alarm och viktiga myndigheter har reservkraftverk som snabbt kan startas vid strömbortfall. Också radionäten, stora mediehus och vissa basstationer är försedda med nödaggregat.
Vid svår effektbrist kan Svenska kraftnät beordra en manuell frånkoppling, så kallad MFK. Genom Styrel-planeringen prioriteras elen till livsviktiga verksamheter, medan andra användare kan kopplas bort.
I praktiken kan det innebära att enskilda hushåll, butiker och företag blir strömlösa – medan grannen kanske fortfarande har ljus och värme, beroende på elledningarnas dragning.
Därför är Sverige ändå sårbart
Trots alla förberedelser finns allvarliga risker. En kall vinterdag, när förbrukningen är extrem, skulle ett stort elbortfall snabbt kunna leda till att hela regioner står utan värme och vatten.
Vid sabotage mot kraftnät eller vid avancerade cyberattacker kan reservsystemen slås ut. Förtroendet för att vardagen ska fungera vilar på skörare grund än många inser.
Spanien och Portugal visar hur fort en hel nation kan förloras i mörker. I Sverige skulle effekterna kännas lika snabbt – från första sekunden utan ljus till timmar av växande oro, missinformation och stillastående samhällsapparat.
Läs även: MSB: “Svensk krisberedskap behöver bli bättre”. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.