Muharrem Demirok, Centerpartiets ledare, vill ha tuffare tag mot gängen. Han vill att Sverige ska införa Europas hårdaste straff när det gäller skjutvapen på allmän plats.
Demirok vill ha tuffare tag: Hårdare straff för vapen
Mest läst i kategorin
Muharrem Demirok tog över efter Annie Lööf som Centerns ledare för tre månader sedan.
Dubbelt straff är inte nog
Nu säger han att regeringens förslag om att dubbla minimistraffet för grovt vapenbrott och det brott som benämns grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor inte räcker.
Regeringens förslag är att minimistraffet för ovan nämnda brott ska gå från två till fyra års fängelse. Centern vill att det ska höjas till fem år.
Senaste nytt
Demirok: “Kunde gått lite längre”
“Det finns ingen anledning att bara gå fram lite grann, som regeringen nu gör”, säger Muharrem Demirok enligt Svenska Dagbladet.
“Man kunde ha gått lite längre.”
Strängaste straffet i Europa
Om Sverige höjer minimistraffet till fem år är det i nivå med de länder i Europa som har de strängaste straffen.
Demirok anser att statistiken från Sverige motiverar en sådan straffhöjning.
“EU:s tuffaste lagstiftning”
“Jag tycker man ska gå hela vägen och faktiskt säga att EU:s största ökning av dödligt skjutvapenvåld ska motsvaras av EU:s tuffaste lagstiftning i den här delen”, säger han enligt SvD.
Att ha skjutvapen, eller sprängmedel, på allmän plats borde räknas som förberedelse till mord enligt centerledaren, och att öka minimistraffet är en markering från samhällets sida, enligt Muharrem Demirok.
Måste prioritera annorlunda
Annat som polisen bör prioritera är skattebrott, välfärdsbrott och bedrägeri, enligt Centerns ledare.
“Det går inte att blunda för att gängen har en enorm intäktskälla från bedrägerier”, säger han till SvD. “Glömmer vi att hantera det, då kommer vi fortsatt se enormt tillflöde av både kapital och rekrytering till gängen.”
Kritik mot polisen
Polisen har fått kritik från Riksrevisionen för att man inte prioriterar de så kallade mängdbrotten, utredare från lokalpolisområden får i stället hantera utredningar av den grova brottsligheten.
Demirok förstår att mord och sprängningar prioriteras, men han anser att polisen ska ha nog med resurser för att inte behöva välja bort mängdbrotten.
Då krävs mer pengar, till utredare, till Tullverket och NFC (Nationellt forensiskt centrum), skriver SvD.
Läs även: Näringslivstopp: “Brottsligheten svärtar ner Sverige”
Läs även: Sveriges enda “konstpolis”: stoppar gentlemannatjuvar
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.
Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.