Dagens PS

Därför är svenskt BankID favorit bland internationella bedragare

BankID
BankID är ett av de varumärken som förfalskas oftast på nätet. (Bild: Canva / BankID)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 19 dec. 2024Publicerad: 19 dec. 2024

Sverige är känt för sin starka digitala infrastruktur och tekniska innovation. Men det är inte bara positiva utmärkelser som sticker ut. En ny rapport visar bland annat att BankID är ett av de varumärken som förfalskas mest.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet rapporterade incidenter har ökat med hela 35 procent under det senaste året. Detta placerar Sverige på en mindre smickrande förstaplats inom Europa – en position som avslöjar en sårbarhet som ofta underskattas.

Bankernas digitala identifieringsverktyg, BankID, har samtidigt blivit en allt vanligare måltavla för bedragare. Vad ligger bakom trenden och vad kan vi göra för att vända utvecklingen?

Läs även: Vågkraft på land – bolaget upp över 1 000 procent i år. Dagens PS

En våg av phishing

Rapporten från IT-Total beskriver e-postbedrägerier – eller phishing – som en av de snabbast växande formerna av cyberbrott.

Angripare skickar falska e-postmeddelanden som ser äkta ut, i hopp om att lura mottagare att avslöja känslig information eller installera skadlig programvara.

Det handlar inte bara om enstaka incidenter. Fenomenet har fått större genomslag och orsakat betydande ekonomiska förluster för svenska företag och privatpersoner.

Man tror att Sverige är ett vanligt mål för att så många använder digital kommunikation och sköter sin ekonomi på nätet här.

Tips för säker användning av BankID

  1. Läs alltid texten som visas i BankID-appen och kontrollera var du identifierar dig och vad du skriver under. Är du osäker, välj avbryt.
  2. Lämna aldrig ut koder till ditt BankID till någon annan.
  3. Använd aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan person.

Tips! Aktivera notiser från BankID för att få kontroll på om ett BankID aktiveras för ditt personnummer. Det gör du under inställningar i din telefon.

Källa: BankID

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

BankID favorit bland bedragare

Utöver phishing riktar bedragare sina attacker specifikt mot BankID. Genom att utge sig för att vara från en myndighet eller bank, försöker angriparna få offren att logga in med sitt BankID. När detta sker kan bedragarna få tillgång till offrets bankkonto eller annan personlig information.

Enligt rapporten har BankID också blivit ett av de vanligaste varumärkena som förfalskas av kriminella i världen, vilket understryker behovet av skärpta säkerhetsåtgärder.

Varumärkena som cyberkriminella efterliknar oftast: 

  1. Microsoft
  2. Apple
  3. Docusign
  4. Dropbox
  5. Vipps
  6. Google
  7. Paypal
  8. Zoom
  9. Booking
  10. Spotify
  11. HSBC
  12. BankID

Var försiktig när du använder BankID

IT-Total betonar vikten av förebyggande arbete. De rekommenderar att aldrig klicka på länkar eller ladda ner bilagor från okända avsändare. Att verifiera avsändarens identitet innan man vidtar några åtgärder är ett enkelt men effektivt steg.

Utbildning om cybersäkerhet är avgörande, både för privatpersoner och organisationer. Dessutom kan robusta tekniska lösningar som e-postfilter och multifaktorsautentisering bidra till att minska riskerna.

För BankID-relaterade transaktioner är det viktigt att aldrig logga in på uppmaning från okända källor och att alltid vara skeptisk till stressande krav.

ANNONS

Framåtblick

Med Sveriges starka digitala närvaro följer ett ansvar att också ligga i framkant när det gäller cybersäkerhet. Genom att kombinera medvetenhet, utbildning och tekniska skydd kan vi arbeta för att vända den negativa trenden.

Frågan är inte om det går att stoppa e-postbedrägerier och BankID-attacker, utan hur snabbt vi kan agera för att skydda oss själva och vårt digitala samhälle.

Läs även: SEB skakas av miljonbedrägeri: “Oerhört allvarligt”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS