Röda prislappar, ”tre för två” och stora skyltar som skriker erbjudande – det känns närmare kriminellt att inte slå till. Men hur mycket sparar du egentligen?
Så vilseleds du av matbutikens rabatter


Smör, kaffe, pasta – allt har blivit dyrare.
På bara tio år har matpriserna ökat med 45 procent och sedan januari 2022 har matkassen blivit 2 825 kronor dyrare per månad för en familj med två tonåringar, enligt News55.
Ovanstående utveckling har gjort rabattjakten till lite av en vardagsrit.
Nu varnar Sveriges Konsumenter för matjättarnas rabattknep – och efterlyser tydligare regler.
Lockpriser utan lyft för plånboken
Många hushåll jagar extrapriser för att få vardagsbudgeten att gå ihop. Men enligt Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert på Sveriges Konsumenter, är butikernas kampanjer ofta vilseledande snarare än hjälpsamma.
“Det är vilseledande. En rabatt ska innebära en stor prisskillnad jämfört med ordinarie pris, men det är sällan fallet”, säger hon till SVT.
Enligt Wiezell händer det att butiker först höjer priset på en vara – för att sedan sänka tillbaka det till ursprungsnivån och kalla det rabatt.
Läs även: Ny stöldgräns kan slå mot både butiker och kunder. Dagens PS
Senaste nytt
Regler för rabatt – men ändå inte
Det finns förvisso regler för hur butiker får marknadsföra prissänkningar. Till exempel måste de ange det lägsta priset varan haft de senaste 30 dagarna om de skyltar med en sänkning. Men det är en detalj som ofta lyser med sin frånvaro i butikerna, enligt Wiezell.
Redan i fjol riktade Konsumentverket skarp kritik mot flera stora matkedjor – bland andra Ica, Willys, Hemköp, Lidl och Citygross – efter att ha granskat deras annonsblad.
Enligt myndigheten bröt butikerna mot lagen genom att locka med kampanjuttryck som ”veckans klipp” och ”Wow! Passa på!” – utan att visa vad varan tidigare kostat. Det rapporterade Expressen.
“Butikerna ska inte först kunna höja priserna för att sedan sänka dem till ordinarie pris och kalla det en rabatt”, säger Wiezell.
”Tre för två” kan bli tre för… ordinarie?
Ett annat problem är själva presentationen av priserna.
Det är lag på att visa jämförpris, till exempel per kilo eller liter, så att kunderna enkelt kan jämföra. Men det hjälper inte alltid, menar Sveriges Konsumenter, eftersom kampanjer som ”styckpris”, ”superklipp” och ”3 för 2” ofta skapar en illusion av att det är billigare – även när prisskillnaden är minimal.
Wiezell konstaterar att det saknas tydliga regler för hur mycket lägre ett kampanjpris faktiskt måste vara jämfört med det ordinarie. Resultatet? Som konsument kan du inte vara säker på att röda siffror faktiskt innebär att varan är billigare.
“Regleringen borde tydliggöra vad som räknas som en rabatt. I nuläget är det upp till butikerna”, avslutar Wiezell.
Läs också: Var tionde köp i butik försvinner till 2026. Dagens PS

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.