Det sägs att ens första boende sätter ribban för bostadskarriären. En ny undersökning visar dock att vi är ganska oförutsägbara när det kommer till hur vi vill bo.
Så vill svensken bo – bostadsrätten oväntat sval
Mest läst i kategorin
Hyresrätten brukar i många fall förknippas med den första bostaden i livet. Det är det första steget in på bostadsmarknaden och för vissa lite av ett nödvändigt ont innan man förhoppningsvis har råd att köpa något eget.
Den nya undersökningen, som kommer från Bostadsförmedlingen, visar dock att hyresrätten är mer poppis än bostadsrätten oavsett ålder. Intresset för hyresrätter ökar dessutom med åldern.
Det är istället den yngsta generationen, de som alltså är nya på bostadsmarknaden, som har minst intresse av en hyresrätt.
De vill bo i hyresrätt
Den grupp som är mest intresserad av att bo i en hyresrätt är 65-plussarna. Där vill drygt 62 procent bo i hyresrätt, vilket kan jämföras med 18-24-åringarna där bara drygt 35 procent har intresse av att bo i en hyresrätt.
Enligt Bostadsförmedlingen kan anledningen vara att många äldre ser hyresrätten som en enkel och trygg lösning – en sista trygg hamn där man kan leva utan krav på att underhålla eller sälja.
Drömmen om småhus?
Men vad händer då med den där svenska drömmen om ett eget hus?
Enligt undersökningen är det främst 35-44-åringar som har ett intresse för småhus. Det är ofta i denna ålder som familjelivet blomstrar och behovet av utrymme och en egen trädgård känns mer påtagligt.
Men både för den yngre och de äldre generationerna verkar den drömmen förlora sin charm.
Anledningen till att intresset för småhus svalnar hos den äldre generationen kan enligt Bostadsförmedlingen bero på att man vill frigöra kapital som kan användas till annat – en inte oväsentlig faktor när inkomsten från arbetslivet har bytts ut mot pension.
Landsbygdsidyllen lockar – men inte för alla
Om vi kikar på den geografiska viljan, visar en undersökning från Hemnet att många svenskar längtar till landsbygden.
43 procent av de tillfrågade i Hemnets undersökning vill helst bo på landet. Intresset är särskilt högt bland medelålders och småbarnsfamiljer.
För de som har bildat familj är det landsbygdens lugn och gröna omgivningar som lockar. Fler vill också lämna stadens höga bostadspriser bakom sig.
Dock börjar viljan att bo på landsbygden dala när pensionsåldern närmar sig. Istället riktas blicken tillbaka mot mindre städer och samhällen, där tillgången till service och sjukvård är bättre.
Ung och optimistisk?
Inte helt oväntat är det den yngre skaran, särskilt de under 24 år, som lockas av storstadens puls.
Här vill man bo centralt, ha nära till allt och gärna bo i de områden där priserna är som högst.
Paradoxalt nog är det också denna grupp som ofta har sämst ekonomiska förutsättningar att faktiskt förverkliga sina drömmar.
Läs också:
Studentkaos: Bostadsbristen hotar höstterminen. Dagens PS
Grannen spred skräck i hyreshuset – satte in vakter. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.