Vilka drabbas mest av bedrägerier, äldre eller yngre? En undersökning från Brottsförebyggande rådet ger svaret.
Så undviker du att drabbas av bedrägerier
Mest läst i kategorin
Bedrägeribrotten ökar. Under 2023 anmäldes nästan 240 000 bedrägeribrott, en ökning med 22 procent.
Därmed är det den brottskategori där brotten ökar mest. Och det senaste decenniet är ökningen drygt 50 procent, rapporterar Brottsförebyggande rådet, BRÅ.
Vilka drabbas?
En vanlig uppfattning är att främst äldre drabbas. Men statistik från BRÅ talar ett annat språk. När det gäller försäljningsbedrägerier är åldersgruppen 35 – 44 år mest utsatt.
Personer i åldern 75 – 84 kommer lindrigast undan där 1,6 procent uppgav att de utsatts.
Hur ser det då ut mellan kvinnor och män?
Mönstret är likartat.
Störst andel återfinns i åldersgruppen 35–44 år, sedan är andelen utsatta mindre med både stigande och fallande åldrar, och andelen är minst bland de äldsta.
Källa: Brottsförebyggande Rådet
Bedrägeribrotten som ökade mest
Bland bedrägeribrotten ökade kortbedrägerier (44 procent) och bedrägerier genom social manipulation (36 procent) mest jämfört med året innan. Social manipulation innebär att bedragaren kontaktar en person – ofta via telefon – och lurar hen.
”Ett vanligt sätt är att bedragaren utger sig för att vara en banktjänsteman eller myndighetsperson”, säger Matheus Eriksson, statistiker på BRÅ.
Vissa brott minskade
Men alla brott ökade inte under 2023.
Stöld- och tillgreppsbrott minskade med 3 procent, varav cykelstölder minskade mest (-8 procent). Men inom kategorin stöld- och tillgreppsbrott så ökade butiksstölderna med 10 procent till nästan 50 000 anmälda stölder, vilket motsvarar omkring 140 brott per dag.
Att butiksstölderna rakade i höjden kan bero på den tekniska utvecklingen.
”Under 2023 har det blivit lättare för butiksinnehavare att anmäla misstänkt stöld i butik med hjälp av en särskild e-tjänst, vilket kan ha bidragit till ökningen i statistiken”, säger Matheus Eriksson.
Fakta: Så skyddar du dig mot investeringsbedrägerier
För att få erbjuda finansiella tjänster till privatpersoner krävs tillstånd. Finansinspektionen (FI) bestämmer vilka företag som har rätt att erbjuda detta, se FI:s lista.
Om du har blivit tillfrågad att investera i ett okänt företag kan du gå in på den sidan och söka för att se om det står med där. Gör det inte det är det en bedragare.
• Har du fått en fråga om att investera i ett bolag – kontrollera på FI:s lista
• Seriösa företag erbjuder sällan finansiella investeringar över telefon, särskilt inte på kvällar.
• Kolla även in Finansinspektionens varningslista över företag som är kända av antingen FI eller andra länders tillsynsmyndigheter som bedragare.
• Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, så är det troligen så.
Källa: Brottsofferjouren