Det lär dröja innan vintern rasar ut bland våra fjällar. Nu får vi leva med isiga trottoarer, frysta rör och annat elände. Så här överlever din brf vintern utan brutna ben och dyra reparationer.
Så slipper brf:en skadestånd i vinter
Mest läst i kategorin
De färgkodade varningarna avlöser varandra. Det är “halka i morgontrafiken” och det “öser in frakturer”.
När trottoarerna förvandlas till isbanor är det fastighetsägarens plikt att se till att ingen skadar sig.
Kan bli dyrt
Enligt SBC (Sveriges BostadsrättsCentrum) är det avgörande för brf:er att ha en tydlig vinterrutin. Det handlar inte bara om att skotta snö och sanda – det handlar också om att följa lagen för att undvika dyra konsekvenser.
“Om någon skadar sig på grund av att föreningen inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att hålla gångvägar och tak fria från snö och is, kan det leda till skadestånd. Varningsskyltar kan minska risken för att bli skadeståndsskyldig, men räcker inte för att undgå ansvaret. Det är därför av yttersta vikt att föreningen har en fungerande rutin under årets vintermånader”, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, i ett pressmeddelande.
Läs också: Avgiftschock kan vänta många brf:er. Dagens PS
Checklista för en säker vinter
För att hålla föreningen problemfri och de boendes ben intakt tipsar SBC om dessa åtgärder:
- Ha koll på snöröjningen: Se till att det finns ett avtal med en snöröjare för tak och gångvägar. Det är också viktigt att det finns en plan för snabba insatser när snön vräker ner.
- Kolla upp ansvaret: I vissa fall kan föreningens ansvar sträcka sig till både gångvägar och cykelbanor intill tomtgränsen. Är du osäker? Hör med kommunen.
- Varna: Skydda förbipasserande genom att tydligt markera områden med halkrisk. Spärra också av där det finns risk för snöras eller istappar – det kan rädda både liv och pengar.
- Kontrollera snörasskydden: Förhindra att snö och is rasar okontrollerat från taket genom att använda snörasskydd.
- Planera för plogning: Tänk igenom var snön ska placeras efter plogning så att den inte blockerar gångvägar eller skapar nya halkfällor för de boende.
- Inspektera: Kontrollera tak, hängrännor och fasader regelbundet, detta för att förhindra att smältvatten orsakar läckor eller fryser till is och skadar fastigheten.
Gå inte upp på taket
Återstår gör snön på taket. Och den bör föreningen lämna åt proffsen.
“Detta är för riskfyllt och behöver utföras av kunniga fackmän”, skriver SCB.
Läs också: Brf kapad av kriminella:”Barnen gråter och fryser”. News55
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.