Det är knepigt att ta sig in på bostadsmarknaden – inte minst för Sveriges unga. En amorteringstrappa kan råda bot på problemet, tror Skandia.
Så ska trappan lösa bostadskrisen
Mest läst i kategorin
När Skandia släppte sin rapport Lön utan lägenhet såg det mesta rätt halvdant ut. I Lund och Stor-Stockholm är det omöjligt för en genomsnittlig 27-åring att köpa en lägenhet på 29 kvadratmeter medan det i flera andra städer förvisso är möjligt – men skulle leda till extremt små ekonomiska marginaler.
Samtidigt är kötiden till ett förstahandskontrakt ofta lång – inte minst i storstaden. Detta leder i sin tur till att fler unga vuxna tvingas bo kvar hos sina föräldrar, vilket skapar en rad samhällskonsekvenser.
Tuffa amorteringskrav
En bov i dramat är amorteringskravet.
“Amorteringskravet, så som det är utformat i dag, slår hårdast mot personer som är i början av sin karriär, och hindrar dem i praktiken från att köpa sin första bostad”, säger Arvid Krönmark, vd på Skandiabanken, till Dagens Nyheter.
Lösningen?
En amorteringstrappa.
Senaste nytt
Lägre för yngre
“Skandias förslag om en amorteringstrappa skulle kunna underlätta för förstagångsköpare”, säger Krönmark i ett pressmeddelande.
Idén är enkel. Personer under 35 som ska köpa sin första bostad får börja med en lägre amortering, förslagsvis 1 procent. Sedan låter man kraven öka gradvis med åldern.
Detta skulle ge unga bättre marginaler och en lättare väg in på bostadsmarknaden, tror man.
Enligt Skandias beräkningar skulle en 25-årig statligt anställd, med hjälp av amorteringstrappan, kunna köpa en lägenhet på 37 kvadratmeter i centrala Stockholm. Något som är i princip omöjligt idag.
Läs också:
Swedbank: Nu kan fler köpa bostad. Dagens PS
Stor förändring på bostadsmarknaden: “Bara en tidsfråga”. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.