Oro för handelskrig, tullar och lågkonjunktur? ”Det gäller att ha verktygslådan redo”, säger aktierådgivare – och berättar hur.
Så riggar du aktieportföljen för kris


Mest läst i kategorin
Oron är stor på världens finansmarknader i spåren av det vildsinta handelskrig USA envist försöker etablera mot resten av världen.
Investerare världen över är nervösa och det är inte konstigt, intygar Shakeb Syed, allokeringschef hos Odin forvaltning, hos Dagens näringsliv.
Syed förklarar sig var underviktad i amerikanska aktier sedan en tid och har lagt en plan för att möta ytterligare börsfall.
”I sådana här tider gäller det att ha verktygslådan redo om det skulle visa sig att nedförsbacken är brant”, säger Syed.
Någon ödesdag med stort ”Ö” står vi ändå inte inför, hävdar Syed. Han tror inte att USA är nära en djup lågkonjunktur, pekar på att arbetsmarknaden i USA är stark och att hushållen har en bra ekonomisk nivå.
Faktum är att han på allra sista tiden minskat lite av sin undervikt mot USA.
Experten: Därför rusar spararna till räntefonder. Dagens PS
Sitt still i båten
Viktigast för småsparare är att vara trogna sin strategi och sitta still i båten även om det gungar och vindarna är kalla och sura, menar han.
Om du ändå tycker att du valt fel strategi eller har för hög risknivå i ditt sparande, har Shakeb Syed några råd att förmedla.
”Har man en kombination av aktier och andra placeringar i portföljen och upplever risknivån för hög, är första steget att minska andelen aktier”, säger Syed.
Ränteplaceringar fluktuerar mindre och har lägre risk än aktier, men den väntade avkastningen är också lägre. Därför är det vanligt att öka ränteexponeringen när målet för sparandet närmar sig, eventuellt när oron för ett börsfall ökar.
Senaste nytt
Sprid investeringarna
Syeds tes får stöd av förmögenhetsförvaltaren Pål Ringholm som alltid förespråkat att man ska sprida placeringarna och inte bara ha aktier.
Både teori och praktik visar att du får högre avkastning genom att sprida dina investeringar, säger Ringholm hos Dagens näringsliv.
”Man ska aldrig ha allt i aktier, inte ens om man vill ta en hög risk”, hävdar Ringholm.
Shakeb Syed pekar också på åldersaspekten på sparandet. Om man är 40, sparar till pension och i grunden har en plan med 80 procent aktier och 20 procent andra placeringar, bör man hålla planen över tid.
Det kan vara frestande i tuffa tider att undervikta aktier till förmån för en högre andel ränteplaceringar, men Syed varnar för det.
”Då måste man vara ganska säker på att en lågkonjunktur är precis runt hörnet. Långsiktigt vet vi att börsen går upp trots att den då och då upplever stora och mindre nedgångar”, påpekar han.
Räntefonder – men försiktigt
Om man ändå vill öka ränteplaceringarnas andel har man i stort tre kategorier att välja på – högräntefonder, obligationsfonder och penningmarknadsfonder.
Syed skulle hålla sig till obligationsfonder eller penningmarknadsfonder, alternativt en kombination av dem.
”Jag skulle inte gå in i högräntefonder om syftet är att minska risken”, förklarar han.
Något ytterligare råd?
”Ska du lägga upp din portfölj för ett börsfall måste du minska din vikt i vad vi kallar offensiva, cykliska sektorer. Då pratar jag om IT, ekonomi, cyklisk konsumtion och fastigheter”, säger Syed.
”I det läget ska man använda pengarna man får från att sälja de här aktierna till att investera i aktier i stabila sektorer”, menar han.
Man kan även jaga aktier som relativt sett går bättre än andra på en fallande marknad, kvalitetsaktier som inte är för dyra, har bra direktavkastning och låg skuldsättning.
Motsatsen är tillväxtaktierna som har mycket av sina väntade resultat långt fram i tiden och därför drabbas hårdast i en kärv närtid.
Lista: Räntefonder med hög avkastning. Dagens PS
Så överlever ditt sparande kalabaliken i världen. Realtid

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Prisvärda hälsotester via blodprov i samarbete med Karolinska Universitetslaboratoriet, Unilabs och SYNLAB.Fram till 26 mars 10% rabatt på valfri hälsokontroll (ej årliga, Sthlm3 & samarbeten). Använd rabattkoden "hälsa" i kassan vid beställning.