Regeringens nya förslag om skattesänkning på investeringssparkonton (ISK) har väckt både glädje och olust. Men hur påverkar det svenskens privatekonomi?
Så påverkas du av nya ISK-skatten
Mest läst i kategorin
ISK-skatten ska sänkas i två steg, rapporterade regeringen och Sverigedemokraterna. Detta som en del av flera sänkningar som enligt regeringen ska “hjälpa hushållen”.
“Det här ger fler möjlighet att bygga upp ett fuck-off-kapital”, sa Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Cecilia Rönn.
Men stämmer verkligen det?
Gynnar de redan välbärgade?
Nja, menar Daniel Waldenström som är professor i nationalekonomi.
En stor del av de som gynnas är nämligen de som redan har ett stort “fuck-off-kapital” och höga inkomster.
Idag har cirka 3,9 miljoner svenskar ett ISK-konto. Totalt skulle förslaget kosta staten 5,7 miljarder kronor, och hälften av dessa pengar skulle gå till personer som redan har ett ISK-sparande på över 300 000 kronor.
En femtedel av spararna, nästan 900 000 personer, kan få den maximala skattesänkningen på över 3 000 kronor om förslaget går igenom. Snittlönen bland de personerna låg på drygt 53 000 kronor förra året, rapporterar Sveriges Radio.
“Fördelningsmässigt så har det kanske en sån, negativ effekt”, säger Waldenström
Småspararna får en mindre bit
Trots att förslaget på ytan syftar till att locka fler att börja spara, har flera remissinstanser uttryckt kritik mot att mycket av skattesänkningen gynnar de redan välbärgade.
Ekonomistyrningsverket och Konjunkturinstitutet menar att hälften av alla ISK-sparare har mindre än 74 000 kronor sparat, vilket innebär att den skattesänkningen de får är relativt liten. Istället är det de som redan har större kapital som drar nytta av förslaget.
“Om man ska locka fler att spara är det svårt att förstå varför gränsen sätts vid 300 000 kronor. De som redan sparar mycket får en ganska stor skattesänkning”, säger Sebastian Escobar-Jansson från Konjunkturinstitutet, enligt Privata Affärer.
Positiva effekter för nya sparare?
Trots kritiken finns det positiva aspekter med förslaget, menar Daniel Waldenström.
Han tror att sänkt skatt kan leda till att fler personer vågar ta steget att börja spara.
“Vi har fått nästan 4 miljoner människor att spara i ISK. Det är klart att det här förmodligen kommer att uppmuntra ännu fler att vilja börja spara. Och i den mån vi kan få människor att börja spara, kanske sådana som inte brukar spara särskilt mycket, det skulle jag säga är en väldigt positiv aspekt av det här förslaget”, säger han.
Läs också:
Färre anställda – fler lediga jobb. Dagens PS
Banken eller bufferten – det är frågan. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.