Dagens PS

Så många vräkningshot slutar med döden

Så många vräkningshot slutar med döden
Hem & Hyra har granskat självmord relaterade till vräkningshot. Bilden är en illustration och tagen i ett annat sammanhang. (Foto: Pexels)
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 22 sep. 2020Publicerad: 22 sep. 2020

Kronofogden har rapporterat in 19 självmord i samband med vräkningar sedan 2017. Men forskning visar att självmord relaterade till vräkningshot sker oftare än så. Hem & Hyra har granskat vräkningshot som slutar med döden. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra året blev 2 506 hushåll vräkta från sina bostäder, det motsvarar 50 vräkningar i veckan. Men många fler fick känna av hotet. 2019 skickade Kronofogden ut 29 000 betalningsförelägganden till hyresgäster med besked om uppsagt hyresavtal.

Enligt en studie från 2015 sker självmord relaterade till vräkningshot en gång i månaden i snitt. 

Hem & Hyras granskning

Hem & Hyra har granskat 70-åriga Annicas sista dygn i livet. Dagen innan hennes 70 års dag stod åtta personer redo utanför hennes lägenhetsdörr men ingen öppnade. När kronoinspektören och en man från saneringsfirman gick in var lägenheten full av kläder, smutsig disk och prylar som låg huller om buller.

Det rådde inga tvivel om att hyresgästen inte klarat av att sköta sig och sin lägenhet. När hyrorna hamnade efter var det ett solklart fall. Tisdagen den 14 mars 2017 klockan 13.30 skulle vräkningen ske.

När kronoinspektören kom för att vräka Annica hade hon, trots att hon var multisjuk och beroende av permobil eller rullator, klättrat upp på en köksstege och hängt sig i lampkrogen.

Brutna familjeband

Efter en brokig uppväxt med psykisk ohälsa bröt båda Annicas barn, Angelica och Patrik, kontakten med henne.

Även om kontakten med mamman varit dålig tycker Patrik och Angelica att ämnet är angeläget. De har bråkat med kommunen och sjukvården men valde att lägga allt bakom sig när anmälningarna inte ledde någon vart.

ANNONS

”Vi är inte ute efter att hänga någon, men tycker det är viktigt att fakta kommer fram så att det inte händer igen”, säger Patrik.

Patrik tycker att ansvaret främst låg på mamman, som varken sökte eller tog emot stöd. Men han anser att även människor med psykiska sjukdomar och knepig personlighet behöver kunna få hjälp. Han menar att Annica borde fått stöd och hjälp att klara sig själv eller flytta till ett äldreboende som hon ville och inte lämnats att tro att hon skulle bli hemlös.

Såg framför sig att bli hemlös

”Nyckelfrågan är att hon inte fick reda på vart hon skulle ta vägen efter vräkningen. Hennes desperation måste ha varit vara enorm! I papperna vi begärde ut stod det att soc hade bokat rum på Clarion hotell åt henne samma dag, men hade hon fått veta det, då tror jag inte det här hade hänt”, säger Patrik.

Det står i kommunens anteckningar att två personer samma morgon varit och tittat på ett boende åt Annica utanför stan. Ett boende där personer med aktivt missbruk bor bland annat. Men boendet behövde handikappanpassas först och därför bokade man in Annica på ett hotellrum så länge.

Syskonen tror att det hela är en efterkonstruktion från socialens sida. Angelica hade fått beskedet minuterna före vräkningen att de inte hade någon lösning för mamman. De menar att Annica hade blivit överlycklig om hon fått veta att hon skulle få bo på hotell. De är övertygade att Annica såg framför sig att bli hemlös.

Fyrdubblad självmordsrisk

Sten-Åke Stenberg har forskat om vräkningar sedan 1980-talet. Genom åren hörde Sten-Åke kronofogdar berätta om skakande upplevelser när de hittat den som ska vräkas död i lägenheten. Han bestämde sig att undersöka om detta var vanligt tillsammans med suicidforskaren Yerko Rojas.

Forskarna fick tillgång till en rad uppgifter om över 23 000 person som mellan januari 2009 och mars 2012 fått beslut om att hyresvärden hade rätt att begära en avhysning. Kontrollgruppen jämfördes med över 770 000 personer som inte hade hotats av vräkning.

ANNONS

41 personer hade på 38 månader tagit sitt liv efter att ha fått ett vräkningsbeslut. Nästan 10 gånger vanligare än i jämförelsegruppen. Forskarna vägde in ett antal kände riskfaktorer för självmord, som depression, missbruk, schizofreni, arbetslöshet och ensamhushåll, trots det var det ändå en klart ökad självmordsrisk för de vräkningshotade.

”Självmord var fortfarande över fyra gånger vanligare än i kontrollgruppen. Om det är mycket? Ja, vi hade inte trott att det skulle vara så stor skillnad, men var går gränsen? Varje självmord är en katastrof”, säger Sten-Åke Stenberg.

Sten-Åke betonar att vräkningar kan vara nödvändiga men att man måste vara medveten om hur uppslitande ett vräkningshot är och att den drabbade kan tappa fotfästet helt.

”En människa är väldigt ensam och maktlös i det läget. Kronofogden, socialen och sjukvården – men även vi medmänniskor – måste vara uppmärksamma på det och försöka hjälpa till att öppna vägar till andra lösningar än den definitiva, självmordet”, säger professorn.

Läs hela Hem & Hyras granskning här.

Läs mer: Sexbarnspappa vräkt – missade hyran efter skilsmässa

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]