Länge har bostadsmarknaden präglats av osäkerhet och tvära kast. Under 2024 började dock bostadspriset stabiliseras och under 2025 väntar uppgångar – åtminstone om vi ska tro experterna.
Så mycket stiger bostadspriset 2025
Mest läst i kategorin
Efter år av stigande räntor och skenande inflation har vindarna vänt.
Riksbanken har sänkt styrräntan successivt och enligt Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, kan vi se fram emot ännu fler sänkningar.
Han förutspår att den rörliga bolåneräntan landar på runt tre procent till försommaren 2025.
Vad betyder det för bostadsmarknaden? Mycket, enligt experterna. Med lägre räntor och stabila ekonomiska förutsättningar tror Länsförsäkringar att bostadspriserna stiger med cirka sex procent under året.
“De positiva tongångarna hänger ihop med lägre bolåneräntor, skattesänkningar och positiva reallöneökningar 2025. Det bidrar till mer pengar i plånboken som ger stöd åt bostadsköp på högre prisnivåer”, säger Westerberg i ett pressmeddelande.
10 procents ökning
Westerberg får medhåll från Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.
“Räntesänkningar och reformer, tillsammans med en stärkt svensk och internationell ekonomi, ger hushållen bättre förutsättningar att förverkliga sina bostadsdrömmar”, säger Wikander i ett pressmeddelande. Han tillägger:
“Vi räknar med en prisuppgång på 5–7 procent och en fortsatt hög aktivitet på marknaden”.
Hemnets analytiker Erik Holmberg tror i sin tur att bostadspriset kan stiga med upp till 10 procent, om förutsättningarna är rätt.
“Historiskt sett vore 10 procent högre bostadspriser 2025 ingen unik nivå”, säger han till SvD.
Läs mer: Därför kan bostadspriset rusa – i årtionden. Dagens PS
Hur ska man tänka som köpare?
Det stora utbudet på marknaden ger köpare goda möjligheter att hitta rätt, men det gäller att vara strategisk.
Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, rekommenderar att du breddar sökningen utanför de vanliga kanalerna.
”I dag finns cirka 40 procent av alla bostadsobjekt på mäklarnas egna hemsidor, där de många gånger ligger som kommande försäljning”, säger Svanberg.
Därtill är det viktigt att planera sin ekonomi noga, menar Westerberg.
“Det är viktigt att du landar i rätt prisklass så att du klarar av de löpande utgifterna samt har extra utrymme för oväntade utgifter”, säger han, och tillägger:
“Kolla också igenom andra indirekta kostnadsposter. Ska du exempelvis köpa en bostadsrätt så var noga med att gå igenom bostadsrättsföreningens ekonomi – belåning, räntor och renoveringsbehov”.
Läs mer: Bostadspriset når nya höjder – trots rekordutbud. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.