Kortare arbetstid är i fokus just nu. Men hur många vill egentligen ha det – och vill man ha det till priset av sänkt lön? SPP har svaren.
Så många vill jobba mindre om lönen sänks
Mest läst i kategorin
SPP har låtit göra en undersökning om attityden till sänkt arbetstid och satt den i relation till lägre löner och pensioner.
Undersökningen är, naturligtvis, gjord sedan diskussionen om arbetstidsförkortning, fyradagars arbetsvecka och 35 timmar istället för 40 som det normala, tagit fart.
Normaltiden för en golfrunda på en 18-hålsbana är 4 timmar, enligt Happy Golfer.
Trots det har i stort sett varje golfspelande direktör med tillgång till sociala medier, förklarat att helvetets alla portar öppnas om medarbetare i gemen får sin veckoarbetstid förkortad med 1,25 golfrunda i tid, alltså fem timmar.
”Flera positiva effekter”
Frågan är nu vad vanligt folk tycker, vilket är vad SPP låtit undersöka.
”Det finns flera positiva effekter av en arbetstidsförkortning i form av mindre stress och bättre hälsa, men de långsiktiga effekterna på pensionerna och pensionssystemet behöver belysas och diskuteras. Arbetstidsförkortning innebär ofta ökade kostnader för arbetsgivare och innebär sannolikt lägre löner”, säger Shoka Åhrman, sparekonom hos SPP.
”Höginkomsttagare, med löner över 47 525 kronor, tappar mer i pension än medel- och låginkomsttagare. Det beror bland annat på att de har avsättningar till tjänstepension som motsvarar 30 procent av lönen över brytpunkten”, säger Shoka Åhrman.
Pressar pensionssystemet
”En generell arbetstidsförkortning leder till att flera behöver försörjas av färre arbetade timmar, vilket sätter press på pensionssystemets uthållighet och kommer medföra att fler kommer att behöva avsätta mer pengar i privat pensionssparande”, menar Shoka Åhrman.
Ändå är det så att drygt varannan svarande i SPP:s undersökning är positiv till att införa fyra dagars arbetsvecka.
56 procent är mycket eller ganska positiva – endast 27 procent ganska eller mycket negativa.
Kvinnor är mer positiva, 63 procent mot 49 procent av männen.
Var fjärde tar sänkt lön
26 procent skulle vilja gå ner till fyra dagars arbetsvecka även till priset av lägre lön.
Där säger dock 62 procent att man är emot kortare arbetstid om lönen sänks.
Det finns även en hälsoaspekt här. 68 procent av kvinnorna och 54 procent av männen nickar bifall till påståendet att folkhälsan tjänar på kortare arbetsvecka.
”Att kvinnor är mer positiva än män beror sannolikt också på att kvinnor tar ett större ansvar för det obetalda arbetet i hemmet. En mer jämställd arbetsmarknad, minskat deltidsarbete och jämställt uttag av föräldraledighet vore önskvärt för det leder på sikt till mer jämställda pensioner”, säger Shoka Åhrman.
Läs även:
S-arbetsgrupp: 35 timmars arbetsvecka till 2035. Dagens PS
Så kan fyradagarsveckan bli succé. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.