Dagens PS

Så många unga tror att de ska bli superrika

Dagens ungdom tror att de ska bli superrika
Generation Z anser att nivån för att tillhöra de superrika är mycket högre än andra generationer. Ändå tror fler unga att de ska nå dit en vacker dag. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 25 nov. 2024Publicerad: 25 nov. 2024

Man kan säga mycket om dagens unga – men självförtroendet verkar det inte vara något fel på. Oväntat många tror att de ska bli superrika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hundra miljoner på banken. Fem miljoner i årsinkomst. Allt fler ur den unga generationen tror att de ska nå ekonomisk framgång och bli några av de superrika, visar undersökningar från USA.

De äldre generationerna har en betydligt måttfullare bild av förmögenhet – och sina chanser att nå den. Av någon anledning tror fler av dagens unga att de ska bli superrika, trots att deras bild av förmögenhet är högre än någon annans.

Hur tror de unga att de ska nå dit?
De unga tänker bli superrika. Hur tror de att de ska nå dit? (Bild: Canva)

Äldre generationer mer blygsamma

Till skillnad från Gen Z har äldre generationer betydligt mer blygsamma mål. Millennials ser ekonomisk framgång som en årslön på omkring 2 miljoner och en förmögenhet på ca 60 miljoner.

För Gen X är motsvarande siffror på liknande nivåer, medan boomers, nöjer sig med dryga miljonen i årslön för att det ska räknas som framgångsrikt och drygt 10 miljoner i tillgångar.

Bakom undersökningen av generationernas inställning till ekonomisk framgång ligger Empower.

“Lyckan står den djärve bi, och människor känner att framgång är inom räckhåll med rätt kombination av drömmar och planering,” sa Rebecca Rickert, kommunikationschef på Empower, i ett uttalande.

“Det handlar om disciplinerade och smarta ekonomiska val, men i stort sett ser människor ekonomisk framgång som mycket meritokratisk och delvis beroende av tur. Det finns en känsla av att hårt arbete och att prestera bättre än andra kan ta dig långt.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Så många unga tror att de ska bli superrika

Inte nog med att den yngsta har den högsta definitionen av att vara superrika – det är också vanligast bland dessa att man tror att man kommer att nå dit en vacker dag.

71 procent tror att de kommer lyckas, jämfört med 70 procent av millennials, 53 procent av Gen X och 45 procent av boomers. Och då ska vi komma ihåg att de äldre generationerna har betydligt blygsammare mål.

För att sätta deras optimistiska mål i ett sammanhang så är det bara den rikaste procenten i USA som besitter den typen av förmögenhet. Oddsen att 71 procent av dagens unga tar sig dit är, för att säga det milt, begränsad.

Något som talar för att de unga ska få en god ekonomi är att deras fondsparande har ökat, enligt undersökningar från Fondbolagens förening:

Ökat sparande bland unga
Ungas fondsparande ökar. (Källa: Fondbolagens föreningar)

Osannolikt att Gen Z blir superrika

Grattis boomers – rikaste generationen genom tiderna

En ny analys visar att boomers är den rikaste generationen som någonsin har levt. För efterkommande generationer är situationen dystrare.

Den rikaste generationen som någonsin har levt går på jorden. Och föga förvånande är det boomers. Man tror till och med att efterföljande generationers bästa chans att komma ifatt är att få ärva pengar av sina boomerföräldrar.

ANNONS

Men även bland dessa är det ytterst få som tillhör den ekonomiska elit som ungdomarna i generation z tror att man ska bli en del av.

Läs även: Företagsjargongen som Gen Z kämpar med. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]