Sveriges kommuner har skärpt sin jakt på bidragsbedragarna. Ändå är det extremt få fall som faktiskt leder till fällande dom.
Så många kommer undan med bidragsbrott
Mest läst i kategorin
Trots att kommunerna har blivit bättre på att både upptäcka och polisanmäla felaktiga utbetalningar inom ekonomiskt bistånd, visar en ny undersökning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att endast en liten del av anmälningarna leder till fällande dom.
16 stycken
Av de 720 ärenden som kommunerna polisanmälde under 2022, ledde endast 16 till fällande dom. 347 ärenden har i sin tur lagts ned och resten väntar fortfarande på beslut.
“Det är viktigt att arbeta mot felaktiga utbetalningar. Det handlar om skattepengar som hamnar i fel fickor, rättssäkerhet för den enskilde individen och allmänhetens förtroende för välfärdssystemet”, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.
En av anledningarna till att många ärenden läggs ner är att det helt enkelt inte finns resurser nog, menar Stefan Lundberg på polisens nationella bedrägericentrum.
“Det är väldigt mycket fokus på bedrägerier, framför allt telefonbedrägerier, och inte på bidragsbrott. Det märks bland annat i utredningsresurser”, säger han till SvD.
Bedrägeri vanligaste orsaken
Undersökningen visar att den vanligaste orsaken till felaktiga utbetalningar är bedrägeri, ofta i form av att biståndsmottagare inte rapporterar förändringar som inkomstökningar eller ändrad bostadssituation.
Kommunerna ser även att brister i den egna handläggningen kan leda till felaktiga utbetalningar.
“Många kommuner har förbättrat sitt arbete och sina metoder för att komma åt de felaktiga utbetalningarna. Men det arbetet behöver fortsätta utvecklas”, säger Melchert.
Polisen saknas
Ett finger med i spelet har det bristfälliga samarbetet mellan kommunerna och Polisen, menar SKR. Enligt Melchert behöver kommunerna mer stöd från Polisen.
“Utan en effektiv uppföljning från polis och rättsväsendet riskerar kommunernas ansträngningar att förlora sin avskräckande effekt”, säger han.
Men enligt polisen Stefan Lundberg är det framförallt kommunerna som måste kraftsamla.
“Fokus ska inte ligga på att utreda och lagföra de bidragsbrott som redan hunnit ske. Fokus ska ligga på att förhindra felaktiga utbetalningar och där lägger polisen ner stora resurser i samverkan med utbetalande aktörer”, säger han.
Läs också:
Rekord i bidragsfusk bland utlandssvenskar. News55
Så ska Försäkringskassan stoppa fusket. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.