De som tror sig vara helt immuna mot bedrägerier borde tänka om. Forskning visar att vem som helst kan bli lurad – även samhällets mest försiktiga skeptiker – och bedragare vet exakt hur de ska gå tillväga för att lyckas.
Så låter vi oss luras av ekonomiska bedrägerier
Mest läst i kategorin
Här i Sverige har investeringsbedrägerierna ökat dramatiskt på senare år. Framförallt sker bedrägerier på internet, och många svindlare använder bitcoin som lockbete. Även i USA har flera komplicerade bedrägerier upptäckts av investerare långt efter det första varningstecknet.
Uppmärksammade skandaler
Några minns kanske Enronskandalen – Texas-bolaget som sex år i rad blev hyllat av Fortune som “USA:s mest innovativa företag” men som i slutet av 2001 gick i konkurs på grund av extrema bokföringsbrott.
Den kanske mest kända bedragaren på senare år är dock Bernie Madoff, som står bakom historiens största ponzibedrägeri. Bland de investerare som förlorade pengar genom Madoff fanns flera av världens största banker och några av USA:s mest förmögna personer.
Ett ännu mer aktuellt exempel är Theranos-grundaren Elizabeth Holmes, som lyckades övertala ett hav av experter och investerare att backa hennes revolutionerande teknik för blodprov. En teknik, som sedan visade sig vara byggd på rena rama lögner.
Trots dessa högst uppmärksammade fall tror de flesta att de är helt immuna mot att bli lurade. Men forskning visar att vem som helst kan bli lurad. Bedragare vet nämligen exakt hur de ska gå tillväga, steg för steg. Så hur går det till? Varför tror vi så lätt på bedragare?
Senaste nytt
Girighet bara början
Under en rättegång i Wien mot en bitcoinbedragare beskrev försvarsadvokaten offret för en “girig idiot”. Bedragaren hade åtalats för att ha lurat flera tusentals människor på hundratals euro, men enligt advokaten kunde offren bara skylla sig själva. De hade helt enkelt bara varit för giriga.
Men enligt Forskning.se är det inte bara människors girighet som bedragare utnyttjar. Egentligen handlar det om något mycket djupare än så.
Utnyttjar vår naturliga tillit
Forskning har nämligen visat att det som bedragare främst utnyttjar är människors tillit. Tillit har dock länge setts som något positivt. Länder med en hög grad av tillit har ofta bättre ekonomi än andra, och studier visar att de som lätt litar på andra är lyckligare och mer framgångsrika.
Men oavsett om tillit är hälsosamt eller farligt är det något som människor har naturligt inom sig ända sedan födseln – vilket gör oss oerhört sårbara.
Tilliten hör också ihop med människors optimism, skriver Financial Times. “När man investerat i något vill man se att det lyckas, och då lägger man inte märke till de små detaljerna som kan verka konstiga”, säger Martina Dove, författaren bakom The Psychology of Fraud, Persuasion and Scam Techniques.
Stolthet en sårbar punkt
Människor är stolta varelser, och vi vill hellre genomlida en ekonomisk förlust än att erkänna våra misstag. I boken The Confidence Game skriver Maria Konnikova att människor hellre fortsätter att stötta sin investering än att backa, trots uppenbart misstänksamma detaljer.
Bedragare är också experter på att bygga upp ett starkt, men falskt, förtroende. För det första skapar man en illusion av likhet – om offret är singel, då är bedragaren också det. Sedan handlar det om att bygga upp förtroendet successivt, och bedragaren börjar därför ofta med att efterfråga en liten summa för att sedan komma tillbaka för mer.
Vem som helst kan bli lurad
Den senaste tidens skandaler världen över visar att vem som helst kan bli lurad, och forskarna håller med. Det spelar ingen roll om du är en högt uppsatt chef, respekterad investerare eller till och med någon som arbetar med kritisk granskning.
Konnikova menar att en människas riskbenägenhet och impulsivitet ofta skiftar beroende på vilken fas i livet man befinner sig i. Vill man köpa ett större hus, till exempel, har man en stark anledning till att vilja investera och då är man som allra mest sårbar.
Läs mer om hur man kan undvika att bli lurad här.
Ett bra avtal kan hjälpa dig och kunden att reda ut en eventuell tvist, men det bästa är att se till att vara så överens i avtalet att en tvist aldrig uppstår. Med Unionen Egenföretagare kan du får hjälp att skriva korrekta och trygga avtal.