En våt dröm för svenska storstadsbor? Kanske det. Oavsett vilket anser två ekonomer i en ny Timbro-rapport att Sverige borde lära av Helsingfors.
Så kan finsk modell lyfta hyresmarknaden
Mest läst i kategorin
Finland har avreglerat sin hyresmarknad. Det vill säga att de släppt alla typer av regleringar och nu låter plånboken styra.
När Fredrik Kopsch och Theo Herold beskriver scenariot i en ny rapport Timbro ger ut, ser de att ”det är dags för Sverige att följa Finlands exempel”.
Två ekonomer
Fredrik Kopsch är chefsekonom hos marknadsliberala, högerorienterade Timbro och docent i fastighetsekonomi vid Lunds universitet.
Theo Herold doktorerar i nationalekonomi vid Hanken, Svenska handelshögskolan i Helsingfors.
”I Stockholm tar det flera decennier att få en hyreslägenhet. I Helsingfors tar det tio minuter”, är den slagkraftiga inledningen när Timbro presenterar sin nya rapport, ”Bostad på 10 minuter – Vad Sverige kan lära av Finland”.
Senaste nytt
”Sämre på alla punkter”
Enligt rapporten är skillnaden mellan länderna att Finland har avreglerat sin hyresmarknad, medan Sverige har behållit sin hyresreglering.
”Svensk bostadsmarknad är sämre än Finlands på alla punkter. Det finns färre lediga lägenheter, andrahandshyrorna är högre än finska förstahandshyror, det byggs färre hyresrätter, människor flyttar från Stockholm men till Helsingfors”, hävdar författarna.
Slutsatsen?
”Det är dags för Sverige att följa Finlands exempel”.
Stockholmarna ”får vänta 30 år”
Rapportförfattarna hävdar att det är ”vanligt att man får vänta mellan 20 och 30 år” för att få en hyreslägenhet i Stockholm och att svenskarna ”är institutionaliserade” i det systemet.
”De flesta tar det för givet att det är så hyresmarknaden fungerar. Men det behöver inte vara så. På andra sidan Östersjön, i Helsingfors, är det möjligt att få en lägenhet precis där man vill på dagen”, idealiserar författarna.
”Mer träffsäkert”
Allt detta beror enligt rapporten på att majoriteten av finska hyreslägenheter i dag har vad man kallar ”marknadsmässiga hyror”.
Man hävdar samtidigt att ”hyrorna är lägre än på den svenska andrahandsmarknaden” och att ”antalet hyresbostäder ökar stadigt”.
Författarna menar även att det finska bostadsbidraget är ”betydligt mer träffsäkert” än sin svenska motsvarighet.
”På 1980-talet var Finlands bostadsmarknad lika dålig som den svenska. Det var svårt att få tag i en hyreslägenhet i Helsingfors. I början av 1990-talet släpptes hyresmarknaden i Finland fri och nu är skillnaden mellan våra två länder enorm”, sammanfattar författarna.
Vill se regeringen agera
Man vill nu se aktivitet från den svenska högerregeringen och regeringsunderlagets stora parti, Sverigedemokraterna.
”Regeringen måste nu tillsammans med Sverigedemokraterna inse allvaret och agera. I ett omedelbart första steg genom att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion genomförs i sin helhet”, säger Fredrik Kopsch.
”De negativa konsekvenserna av hyresregleringen är kända. Politiker som väljer att fortsätta blunda är svaret skyldiga till de 800 000 människor som står i bostadskö”, avslutar Fredrik Kopsch.
Läs även:
Räntesmäll: Nu tvingas bostadsägare att sälja. Dagens PS
Tips till dig som ska pruta på bolån. Dagens PS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra bolån.