Dagens PS

Expert: Så kan du vinna på inflationen

Inflationen är inte bara skadlig - särskilt inte om du är belånad utan att vara fattig. Då blir den som en gratis avbetalning." [Bild: Pixabay)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 14 juni 2022Publicerad: 14 juni 2022

Att äga och ha lån på sitt boende kan vara en vinstaffär i den nuvarande inflationen – om du är högavlönad. Det konstaterar Anders Nordberg, seniorekonom på Länsförsäkringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allmänna prisökningar – inflation – behöver inte vara någon dålig affär för den som har lånat mycket till sitt boende. Anledningen är att lånen, liksom allt annat, förlorar i värde. Men det förutsätter att du från början har en lön som kan bära räntehöjningar och prisökningar.

Anders Nordberg förklarar i SVT att det blir ungefär som en gratis avbetalning, en ”inflationsamortering”, som finns inbyggd i inflationen själv.

”För varje procentenhet inflationen stiger så sjunker värdet på ett miljonlån med cirka 10 000 kronor”, förklarar Nordberg.

Inflationen förlustaffär för överbelånade och hyresgäster

Han visar upp en kalkyl där en medelinkomsttagare med en miljon i lån genom inflationens värdeminskning visserligen blir av med 16 000 per år i lön genom värdeminskningen, men också 50 000 kronor i lån efter räntehöjning.

Personer som bor i hyresrätt och inte har några lån kommer emellertid inte att ta del av lånens värdeminskning. De får i stället betala värdens ränteökningar, konstaterar Nordberg. Han förklarar också att den som har så små marginaler att hen inte klarar inflationens ökade kostnader i stället kommer att förlora på den.

Läs också:

Ny inflationschock i Sverige – högsta på 31 år
Sverige – köpkraften dalar snabbt hos konsumenterna

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]