Dagens PS

Så kan du spara pengar som ung – 3 tips för en bra start

Bild på en person som använder en app för att spara pengar långsiktigt.
Att spara pengar långsiktigt för många unga kan kännas som en utmaning. (Foto: Stina Stjernkvist / TT)
Linn Kolar
Linn Kolar
Uppdaterad: 09 juli 2024Publicerad: 09 juli 2024

Många unga vuxna står inför den utmanande frågan: Hur kan de effektivt spara pengar? Här är några strategier för att komma igång.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är en tuff tid för många, särskilt unga i dag. Stigande boendekostnader, osäkra arbetsmarknadsutsikter och ökade generella kostnader präglar deras vardag.

Men hur påverkar detta deras sparande?

Trots att många unga gör ekonomiska planer är det få som verkligen tar steget att spara långsiktigt.

Det är dock fullt möjligt att komma igång med sparandet, även med små inkomster när levnadskostnaderna ökar, enligt Svenska Yle.

Se över buffert först

En återkommande missuppfattning som placeringsutbildaren Svenne Holmström ofta påpekar är att människor skapar budgetar där utgifterna matchar inkomsterna, vilket innebär att det går jämnt ut.

Detta kan dock göra att det blir ont om pengar vid oväntade utgifter.

“När man för första början skapar en budget med ett rejält överskott skapar man flexibilitet i sin ekonomi, men också bra förutsättningar för att anpassa sin ekonomi när det sker förändringar”, säger Holmström.

Enligt Länsförsäkringar är det avgörande i många fall att ha en buffert för oväntade utgifter.

ANNONS

Men hur bygger man upp en sådan buffert utan att behöva leva spartanskt?

ANNONS

Senaste nytt

Lite kan gör mycket

I ett idealläge är det klokt att lägga undan 20 procent av sina inkomster i besparingar, men enligt Holmström kan även fem eller tio procent göra stor skillnad.

För många är detta dock långt ifrån möjligt.

För den som har en liten plånbok finns det ändå flera smarta sätt att spara pengar, vilket Länsförsäkringar också tipsar om.

Att bli mer sparsam sker inte över en natt, och precis som med många beteendeförändringar kan det vara bra att börja med små förändringar.

Spara pengar i vardagen

Ett tips är att hyra ut saker du inte använder dagligen, som kajaker, partytält, mattvättmaskiner och högtalare. På så sätt kan du tjäna extra pengar på saker som annars bara skulle samla damm.

Om du är student, se till att utnyttja alla studentrabatter som finns. Många företag erbjuder till exempel rabatter på hemförsäkring.

ANNONS

Köp istället begagnad studentlitteratur eller låna på biblioteket.

När det gäller underhållning kan du spara genom att välja en streamingtjänst i taget och dela konton med familjemedlemmar.

Spara pengar i fonder

När du har byggt upp en trygghetsbuffert är det dags att tänka långsiktigt menar SBAB.

För den som sparar på längre sikt har det historiskt sett varit lönsamt att överväga andra sparalternativ, såsom aktier och fonder. Genom att ta en högre risk kan du öka möjligheterna till högre avkastning.

Det enklaste sättet att komma igång med långsiktigt sparande är att kontakta din bank och diskutera vilket sparande som passar dig bäst.

Holmström rekommenderar att be om fyra eller fem olika aktie- eller indexfonder att investera i.

Det är fördelaktigt att sprida riskerna genom att välja fonder från olika branscher och geografiska regioner och på så sätt minskar du risken för förluster.

Läs även: Stockholm och Gotland hotas av rekordhyror: “Ont i magen”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

Linn Kolar
Linn Kolar

Utbildad webbredaktör som nu studerar IT, media och design. Nu skribent på Dagens PS som bland annat bevakar världen och hållbarhetsfrågor. 

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]