Dagens PS

Så kan du spara 20 procent av din inkomst 

Spara pengar med en budget
Dags att plocka fram miniräknaren? (Foto: Henrik Montgomery/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 02 jan. 2025Publicerad: 02 jan. 2025

Visst har väl budgetering en tendens att låta urtrist. Men det är faktiskt en toppenbra sysselsättning – åtminstone för dig som vill spara pengar. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt en undersökning från 2019 saknar mer än hälften (53 procent) av alla svenskar en hushållsbudget. En siffra som, förhoppningsvis och troligtvis, har sjunkit lite idag. 

Enligt en något nyare undersökning från Anyfin har var sjätte svensk ingen aning om hur stora utgifter de har varje månad. Samtidigt kan var femte svensk inte betala en utgift på 10 000 kronor utan att låna pengar och var tionde spenderar mer än de tjänar varje månad. 

Om du tillhör gruppen med dålig koll och en icke-existerande budget kan det vara läge att tänka om. 

Enligt sparekonomer som Dagens Nyheter pratat med kan de flesta hushåll spara runt 20 procent genom att skapa en budget för sina utgifter. Vissa kan till och med spara upp till 50 procent. 

Och det handlar faktiskt inte om att begränsa sig själv, utan snarare om att ge sina pengar ett syfte. 

”Tänk på det som att ge varje krona ett jobb”, säger rådgivaren Ryan Fleming till Fortune. ”Du ska veta vilka pengar som går till hyra, mat och sparande, så inget slinker iväg utan att du märker det”. 

Men hur gör man? Fortune har listat fyra budgetmetoder som hjälper dig att komma igång.

1. Klassikern: 50/30/20-budgeten

Det här är en av de mest populära metoderna. Du delar helt enkelt upp din inkomst efter skatt i tre kategorier:

ANNONS
  • 50 procent går till behov: Boende, mat, transport och försäkringar.
  • 30 procent går till nöjen: Resor, restaurangbesök och streamingtjänster.
  • 20 procent går till sparande och avbetalning av skulder. 

”I dyra städer kan boendekostnader äta upp mer än 50 procent av din inkomst. Då kan du justera genom att minska nöjesdelen”, tipsar portföljförvaltaren Ryan Hughes

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

2. Zero-based budget: Varje krona räknas

Här handlar det om precision. 

Du börjar med din totala månadsinkomst – de pengar du faktiskt har just nu – och fördelar allt på kategorier som boende, mat, transport och sparande. När du är klar ska summan av alla utgifter vara noll. Det betyder att varje krona har fått ett tydligt syfte, utan att något lämnas oplanerat.

I andra budgetar kan det finnas lite “flytande” pengar, men här måste varje krona placeras i en kategori. Detta är särskilt användbart för personer med oregelbundna inkomster, eftersom du bara planerar med de pengar som redan finns på kontot – inte med det du tror att du ska få in. 

Läs också: Författaren: Därför är det dåligt för dig att budgetera. Dagens PS

3. Prioritera sparandet

Tycker du det är knepigt att spara? Då är detta metoden för dig. Direkt när du får lön avsätter du en bestämd summa eller procent av din inkomst till sparande och investeringar – exempelvis till en nödfond, pensionssparande eller andra långsiktiga mål. 

ANNONS

När det är klart fördelar du resterande pengar på nödvändiga utgifter och nöjen. På så sätt prioriterar du framtiden först och undviker att spendera allt på kortsiktiga nöjen.

Läs mer: Miljonär på 10 år? Så mycket måste du spara. Dagens PS

4. Kuvertmetoden – för dig som gillar kontanter

Kuvertmetoden är en klassiker som går ut på att sätta kontanter i fysiska kuvert – ett för varje budgetkategori. När pengarna i ett kuvert är slut, så är det slut – inga undantag.

Den fysiska begränsningen gör metoden effektiv för dig som har en tendens att spendera mer än planerat, eftersom du alltid ser exakt hur mycket pengar som finns kvar i varje kategori. Däremot har metoden, i dagens kontantfria värld, börjat bli lite utdaterad. 

Läs också: Semester 2025? Så mycket måste du spara. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför elavtal

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
David Ingnäs och Emma Fällman i en TV-studio
Spela klippet

Storbankens oväntade nyckelaktier 2025

Enligt Deutsche Bank är Tesla och svenska Autoliv två nyckelbolag att hålla ögonen på fram till 2025. Fordonssektorn har haft ett tufft år 2024, men många ser en potentiell vändning på horisonten. Tesla, som just haft ett starkt år, spås fortsätta sin framgång, inte minst tack vare deras satsningar på självkörande bilar. Autoliv, som fokuserar […]