Dagens PS

Krönika: Pudla och dra lärdom om du blir arg

Fundera över din arbetssituation och varför du oförtjänt skällde ut kollegan? råder Nina Jansdotter.
Fundera över din arbetssituation och varför du oförtjänt skällde ut kollegan? råder Nina Jansdotter.
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 18 maj 2017Publicerad: 18 maj 2017

Du får ett utbrott på en kollega på jobbet, som inte alls förtjänar en utskällning. Du får ångest och känner dig dum. Vad gör du då?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det här är en fråga som jag ofta får i mitt jobb som karriärcoach.

Vi är alla människor som har både bra och dåliga dagar, så är det bara. Har du blivit arg och i stundens hetta brusat upp kan det ju så klart kännas jobbigt efteråt, och visst kan man känna sig både dum och taskig men det är något som kan hända de flesta av oss, även de som vanligtvis håller sig lugna. De flestas arbetsvardag är väldigt stressad och kravfull och ibland blir det bara för mycket. Ofta kan det dessutom vara så att just den personen som fick en del av sleven var den som minst förtjänade det, egentligen.

Om du blivit arg på någon kan det vara en bra väckarklocka. Det kan vara ett tecken på att du under en längre tid varit för stressad och upplevt att du inte har någon bra kontroll över din arbetssituation. Det är dock inte säkert att du själv upplever det så, för att du kanske helt enkelt har vant dig vid en högre stressnivå och därför inte riktigt är medveten om att du är alldeles för stressad. Då behöver du ha en strategi för att balansera dig själv lite på längre sikt. Du kan till exempel lära dig någon mindfullnessteknik, för att du ska kunna landa mer i dig själv och få ner din snabba puls och skilja på vad som är vad innan du reagerar onödigt mycket på situationer du kanske ändå inte kan påverka. Du kan även behöva träna lite på konsten att säga nej och sätta gränser samt uttrycka dina egna behov.

Sedan är det självklart viktigt att du ber personen, som du blev onyanserat förbannad på, om ursäkt. Ibland är det bra att göra en pudel även för andra som kanske hörde och såg händelsen. Som väl är så är det så att när du ärligt och oreserverat säger att du är ledsen för det som hände så brukar de flesta kunna förstå och förlåta. När man tar ansvar brukar det mesta kunna vändas till något positivt i slutändan.

Att du skäms är ju ett tecken på att du inte tyckte att det var rätt att bli arg, vilket är en bra början. Sedan är det inte så farligt att göra fel heller. Det finns, som sagt, lärdomar i att göra misstag och ser man dessa så kan det vara mycket bra för den personliga utvecklingen att dra lärdom av och ta till sig. Misstagen kan ha ett djupare budskap till dig om du vänder spegeln inåt och reflekterar en stund. Sådana stunder gör att du växer och blir en klokare människa.

Säkert händer det dig också att du själv har fått eller kommer att få skäll för något som egentligen inte var ditt fel. Om inte annat kan du nu, när du själv har blivit arg, även bli mer empatisk mot någon annan där bägaren rinner över och du eller någon annan på ert jobb får en utskällning som det inte finns fog för. Det säger också en del om hur vi har det på våra jobb om och när vi börjar bete oss otrevligt mot våra medarbetare. Kanske är det för att vi inte vågar prata om vad det handlar om egentligen.

Fundera över det och förlåt dig själv för att du reagerade. Och släpp känslan av skam – den leder ingenstans.

LÄS MER AV TEXTFÖRFATTAREN:

Krönika: Satsa på bra bilder i sociala medier  >

ANNONS

Krönika: Så lyckas du på mingel och i sociala medier  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS