Dagens PS

Så handlar du billigare mat

Matpriskollens vd tipsar om hur du, trots de höga matpriserna, kan handla billig mat
Matpriskollens vd tipsar om hur du, trots de höga matpriserna, kan handla billig mat. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 jan. 2024Publicerad: 11 jan. 2024

I slutet av 2021 började matpriserna öka, under de 16 månaderna från december 2021 till mars 2023 ökade priserna på mat med hela 26,8 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB säger att för att få perspektiv kan vi titta på hur mycket priserna på mat ökade de närmast föregående åren.

“Från november 2019 till november 2021 steg livsmedelspriserna bara med 1,8 procent”, sade han i ett pressmeddelande i november förra året.

Veckans erbjudanden

Matpriskollens vd och grundare, Ulf Mazur, tror att det mesta av prisökningarna på mat är över, det rapporterar Privata Affärer.

Han ger råd för hur du kan handla billig mat, och menar att det första du bör göra är att utgå från dagligvaruhandelns veckoerbjudanden.

“Faktum är att företagen förlorar pengar på många av dessa erbjudanden, och så har det varit varje vecka i 60-70 år. Syftet är ju att locka in dig i butiken”, säger han till Privata Affärer.

Enligt honom är snittrabatten på veckans erbjudanden cirka 20 till 25 procent, men många av produkterna är mellan 30 och 50 procent billigare.

ANNONS

Senaste nytt

Undvik lockvaror

Hans andra råd är att du ska handla mat i flera butiker, letar du i några olika butiker kan du ofta hitta ett bättre pris på det du vill köpa.

ANNONS

En matbutiks första område kallas First Buy, där finns många lockvaror för handlare vill att vi ska börja handla.

Om vi lägger en lockvara i kundkorgen leder det ofta till att vi köper kompletterande varor, som inte är nedsatta. En större kundkorg kan också göra att vi handlar mer än vi tänkt.

Köp säsongsvaror

En butiks frukt- och gröntavdelning triggar vårt känselsinne. Vi vill gärna känna och klämma på varorna. Ulf Mazur tror att frukt och grönt nog är butikers mest lönsamma avdelningar.

“Ett hett tips är att köpa säsongsvaror. Om det inte är säsong kan man egentligen inte klaga över att det är dyrt, för man kan köpa djupfryst istället som nästan alltid är billigare än färska varor”, säger han.

Han råder dig att se upp för varor som säljs med styckpris i stället för kilopris, det innebär ofta att kilopriset skulle bli för dyrt och menar att det är enorma påslag på frukt och grönt.

Tänk på att förpackade, och eller uppskurna grönsaker är dyrare än de som säljs i lösvikt.

Torrvaror på kampanj

Köp gärna varor som kaffe eller andra torrvaror när det är kampanj på dem, de kan du ju spara. Tänk dock efter när det är kampanjerbjudande på mejeriprodukter som inte håller så länge.

ANNONS

Håll utkik efter varor vars förpackningar blivit mindre, håll koll på jämförpriser så du kan hitta billigare alternativ.

Skriv ned vad du ska köpa innan du går och handlar så förhindrar du impulsköp och handla aldrig mat på kredit.

Sist men inte minst, handla inte mat när du är hungrig, då riskerar du att köpa mycket mer än du behöver. Och om du sänker temperaturen i kylskåpet till 4 grader håller maten längre.

Läs mer: Globala livsmedelspriser har stabiliserats Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS