Dagens PS

Så gör du lekplatsen säker i din BRF

Lekplats
Nu är det hög tid för din brf att se över lekplatsen. (Foto: Daniel Reinhardt/ AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 25 maj 2022Publicerad: 25 maj 2022

Vår och sol lockar ut barn till lekplatser på innergårdar i hela Sverige. Lekplatsen kan vara en stor glädjekälla för barnfamiljerna. Men den innebär också ett ansvar för bostadsrättsföreningen. Lekplatsen ska vara säker. Här kommer några saker ni bör tänka på.  

ANNONS

Mest läst i kategorin

Sol och värme lockar ut barnen till lekplatserna härliga vårdagar. Och visst är det en värdefull tillgång att ha en lekplats på bostadsrättsföreningens gård. Vad man ska komma ihåg är att det är styrelsens ansvar att se till att lekplatsen är säker. Den precis som bostäderna i övrigt, kräver underhåll. Bostadsrättsföreningen kan få böta om olyckan skulle vara framme och ett barn skadar sig.

”En trasig klätterställning eller sand som försvunnit är lätt att upptäcka men att avgöra om en äldre lekplats faktiskt uppfyller modern standard kan vara betydligt svårare, säger Per Karlsson, Affärsområdeschef Teknisk Förvaltning på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum, i ett pressmeddelande.

Han föreslår att föreningen säkerhetskontrollerar lekplatsen varje år. Den bör utföras av en kompetent besiktningsperson.

Kolla lekplatsen efter varje vinter

”Våren är en särskilt bra tid för besiktning då vintern kan ha gjort stor skada på lekplatsen”, säger Per Karlsson.

De vanligaste säkerhetsriskerna på lekplatsen är att olika typer av förslitning på materialen skapar risker som inte fanns där från början.

SBC listar de vanligaste:

• Utstickande delar och glipor vid rutschkanan
Barns ytterkläder kan lätt fastna i utstickande delar eller små glipor mellan plattformen och rutschkanans början. En annan risk är att utrymmet mellan marken och rutschkanans ände är för stort. Det kan utgöra en risk för fallskada.

• Hårt och utslitet underlag
En lekplats ska alltid ha ett stötdämpande underlag, exempelvis gummimattor, bark eller sand. Men underlaget förlorar den stötdämpande förmågan över tid. Då behöver du byta ut det.

ANNONS

• Ruttnande träbom i gungställningen
En gungställning som börjat ruttna i stockarna måste snabbt bytas ut för att förhindra fara. Säkerställ också att det inte finns några stora glipor i gungkedjorna som barn kan fastna i.

• Höga klätterställningar utan skyddsräcken.
Om klätterställningen är av det äldre slaget är det inte säkert att fallhöjd och skyddsräcken uppfyller dagens krav. Även öppningar i redskapet där man kan ta sig igenom med kroppen men inte huvudet utgör en risk för att barn blir hängandes. En besiktningsperson kan avgöra om klätterställningen uppfyller säkerhetskraven.

• För litet avstånd mellan redskapen.
Om ett barn faller från exempelvis gungan eller något annat redskap, så är det viktigt att man inte landar på ett annat redskap och skadar sig på det. Att öka avståndet mellan redskapen är därför en viktig åtgärd för att göra lekplatsen säker.

Läs också:

Undvik grannbråk – det får du göra på balkongen
Sex vanliga typer i en brf – känner du igen dig?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]