Dagens PS

Så förvandlar du nervositet till en superkraft

nervositet Speaker Academy
Tänk om det du fruktar allra mest kan bli en superkraft, och stärka dig när du talar inför andra?(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 15 dec. 2023Publicerad: 14 dec. 2023

Artikelserie: Tänk om det du fruktar allra mest kan bli en superkraft, och stärka dig när du talar inför andra? I den andra delen av vår artikelserie “Tala så det känns” går vi tillsammans med Speaker Academy, på djupet med nerverna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla har vi upplevt det.

Hur strupen liksom snörper till sig av nervositet och hjärtat nästan hoppar ur bröstkorgen. Och det precis när vi ska göra ett viktigt anförande.

Det är vanligt. Och bra. I kontrollerade doser.

Tar nervositeten helt över, ger dig negativa tankar och skapar tunnelseende behöver du däremot göra något åt det.

Främst genom att titta närmare på de underliggande orsakerna till din nervositet, men även genom att arbeta aktivt på din andning och använda den som ett verktyg.

Det trygga fundamentet

Det senare, en superviktig lärdom, oavsett vilken typ av talare du siktar på att bli.

Något som både Johnny Pihlström och Reuben Sallmander, på Speaker Academy valt att lyfta fram i sin kurs “Tala så det känns.”

Som Dagens PS tidigare kunnat berätta utgår kursen från tre tre grundelement, där andningen är ett.

ANNONS

Att andas är inte bara livsuppehållande. Det är också det enda sättet för dig att skapa balans och en stabil grund för ditt framförande.

Genom att medvetandegöra din andning kan du komma i kontakt med dig själv och stävja nervositet, men också rent fysiskt få en bärande röst.

Speaker Academy
Genom att titta närmare på orsakerna till din nervositet, kan du stävja den. T v Reuben Sallmander och t h Johnny Pihlström. (Foto: Speaker Academy)
ANNONS

Senaste nytt

Trygghet ger trovärdighet

Av det skälet lägger Reuben Sallmander, skådespelare, sångare och röst- och andningscoach, stort fokus på andningsövningar under kursen, eftersom de öppnar upp för såväl röstens olika nyanser som ger en närvarokänsla hos sändaren.

Närvaro är i sin tur en grundförutsättning för en bra sändare/talare.

“När vi känner oss trygga i vårt framförande, ökar vår trovärdighet, vilket i sin tur förstärker vårt budskap. Denna positiva spiral leder till ökad självkänsla och en större vilja att våga utmana oss själva”, säger han.

Värde före prestation

En del av tryggheten bor också i hur du som talare själv ser på dig själv och din uppgift, menar Johnny Pihlström, affärskonsult och taltränare.

ANNONS

“Ett tydligt resultat på våra kurser är att när vi låter var och en tydligare se sitt eget budskap som värde snarare än en prestation, så stärker vi den inre tryggheten. Med det byggs en tryggare grund som oftast får direkta innebörder till att nervositet går att förhålla sig till snarare att bli ett hinder”, säger han.

Speaker Academy
Mycket är vunnet om du väljer att se på ditt budskap som ett värde, snarare än en prestation, menar Johnny Pihlström. (Foto: Speaker Academy)

Så hänger det ihop

Eftersom kroppen är en komplex apparat kan det enklast förklaras så här:

  1. Stressrespons: När vi känner oss hotade eller utmanade, aktiveras vår kropps stress- och flykt-respons. Denna respons kan leda till ökad hjärtfrekvens, snabbare andning och tunnelseende.
  2. Andningens roll: Genom att fokusera på vår andning kan vi aktivt lugna vårt sympatiska nervsystem, vilket minskar stressreaktionen och hjälper oss att känna oss mer centrerade. En grundad andning ger också en mer bottnad röst.
  3. Närvaro: När vi är närvarande och medvetna om vår omgivning, kan vi bättre anpassa vårt framförande till vår publik och skapa en djupare koppling.

Hur och varför

Allt detta ställdes Lovisa Borch inför, som ofta håller i möten och utbildningar, och initialt sökte sig till Tala så det känns för att bli bättre på story telling.

“Jag är trygg och van att prata inför folk, men ville bli bättre på att engagera, och få med mig de jag talar för”, säger hon.

Hon berättar att en viktig pusselbit för henne var att reflektera över “hur” och “varför” hon faktiskt gör saker.

ANNONS

“Jag förbereder mig sällan, utan är bra på att ta saker på volley och bara köra. Men varför vill jag inte förbereda mig? Finns det en rädsla i det? Det blev rätt djupa frågor att fundera på”, säger hon.

Det ledde till att hon också blev mer medveten om sin framtoning, som tidigare varit lite hetsig, vilket gjort att hon ibland uppfattats som mindre seriös.

Och andningen?

“Andning, andning och andning. Alltså jag försöker verkligen tänka på min andning hela tiden”, säger hon.

Därför fungerar det

Genom att förstå och hantera vår kropps naturliga reaktioner på exempelvis stress kan vi omvandla en pressad situation till ett kraftfullt verktyg.

På så vis skapar vi en känsla av lugn och närvaro, vilket i sin tur förstärker vårt budskap och som i Lovisas fall, ökar vår trovärdighet.

“Med en stabil grund av inre trygghet kan vi närma oss varje framförande med större självförtroende, vilket leder till mer autentiska och effektiva presentationer”, säger Reuben Sallmander.

Något som även Johhny Pihlström instämmer i.

ANNONS

“Lusten att ”våga eller vilja” prata inför andra handlar till stor del om att få egen bekräftelse i värdet vi kan skapa med hur vi kan tryggare förmedla budskapet. Värdedrivande kommunikation handlar trots allt om samspelet i hur vi som sändare kan skapa betydelser för andra”, säger Johnny.

Fascinerad? Håll utkik efter den andra delen i vår serie: “Det förankrade budskapet” och läs mer om Speaker Academys kurser här!

Relaterad läsning:

Så lär du dig tala så att det känns

Läs även:

Tala är guld – så blir du ett socialt proffs

Missa inte:

Veckans citat: Relationen du inte kan leva utan

Veckans citat: Så överlever du livets hårda skola

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS