Från och med april i år kommer skattebetalarna för första gången kunna ta del av hur det kungliga apanaget fördelas, det skriver Sveriges Radio.
Så fördelas det kungliga apanaget: Får 149 miljoner
Mest läst i kategorin
Ökad insyn i kungahuset
Från och med nu ska Sveriges skattebetalare få ökad insyn i kungahusets ekonomiska förehavanden. Detta via en årsredovisning som offentliggörs i april som kommer att visa hur apanaget från staten används och fördelas.
Uppgifter som tidigare varit hemliga men nu blir tillgängliga för gemene man.
Ett steg i rätt riktning enligt Jan Lindman, överintendent på Riksmarskalksämbetet, skriver Sveriges Radio.
“Vi tycker att det är ett tecken i tiden att vi ska kunna vara mer öppna”, säger Lindman och tillägger att även kungahuset är för ökad transparens.
Ett anslag om 149 miljoner
Tanken med det statliga apanaget är att det ska finansiera levnadsomkostnaderna för kungafamiljens medlemmar. Dock inte privata investeringar som båtar, fastigheter eller värdepapper, skriver Sveriges Radio.
Enligt årets budgetproposition får Sveriges statschef, kung Carl XVI Gustaf erhålla ett anslag från staten om närmare 149 miljoner kronor.
Av dessa medel går ungefär hälften till de elva kunglig slotten, medan den andra hälften ska täcka samtliga kostnader inom kungafamiljen och den så kallade hovstaten.
Tre olika rambelopp
I och med den nya redovisningen i april kommer man nu för första gången att få ta del av hur den summan fördelas i tre olika rambelopp mellan kungaparet, kronprinsessparet och prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
En redovisningsmodell som redan används i det danska kungahuset, och där det enligt Jan Lindman även kommer att framgå vilken typ av utgifter de olika kungligheterna får ersättning för.
“Det är en del av deras boendekostnader på deras privata boende, som i det här fallet är slott. Det är vissa transportkostnader, vissa säkerhetskostnader, det är kläder för offentlig representation”, säger han enligt Sveriges Radio.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.