Från och med årsskiftet börjar en del nya skattesatser och ersättningar att gälla. Dagens Nyheter har summerat vad hushållen egentligen får för skatt efter turerna kring budgeten i höstas.
Så förändras din skatt efter nyår
Mest läst i kategorin
Efter det tidigare regerings- och budgetkaoset i höstas består statsbudgeten nu av en blandning av politiska beslut. Till största delen består den av förslag från regeringen, men med detaljer som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har lagt till.
Här är de förslag som påverkar hushållen och som börjar gälla den 1 januari.
Ett nytt jobbskatteavdrag
Avdraget förstärks, vilket är det beslut som påverkar flest skattebetalare. Förenklat kan alla som arbetar heltid behålla 200 kronor mer per månad. Förändringen i jobbskatteavdraget är också det som kostar mest i statsbudgeten.
Sänkt skatt för alla som har fyllt 65
Alla över 65 år får mer i plånboken. Vid en pension på 13 000 kronor i månaden blir det 150 kronor i skattesänkning.
Sänkt skatt på sjukersättning
Två grupper med låga inkomster får sänkt skatt med upp till ungefär 1 000 kronor i månaden. Det gäller de som har sjukersättning, som är till för personer som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som gör att de inte kan arbeta under överskådlig framtid.Det gäller också aktivitetsersättning, som ges till personer under 29 år.
Samtidigt höjs garantinivån i ersättningen och taket går upp från från 810 kronor till 1027 kronor om dagen.
Högre bostadstillägg
Både pensionärer och personer med sjukersättning kan få höjt bostadstillägg med början 1 januari och vid ett tillfälle senare i år.
Andra förändringar
Gåvoavdraget fördubblas. Den som skänker pengar till välgörenhet får nu 25 procent tillbaka på skatten. Skattesänkningen på bensin och diesel träder inte i kraft vid årsskiftet, utan kommer först i maj.
Läs också:
Då ska du inte skjuta upp pensionen
Mikael Damberg lovar höja skatten för rika