Många drömmer om det goda pensionslivet. Ändå är det överraskande få som har koll på hur pensionssystemet faktiskt fungerar.
Så får du bättre koll på din pension
Mest läst i kategorin
Allmän pension, tjänstepension, investeringssparkonto och fondsparande – orden är många och förvirringen stor.
Tillhör du en av dem som har dålig koll på din pension? Då finns det hjälp att få.
Dålig koll
Enligt en undersökning utförd av Swedbank har sex av tio svenskar liten, eller ingen kunskap, om hur pensionssystemet fungerar.
Endast 15 procent av dessa tror dessutom att systemet kommer att ge dem en rimlig pension.
“De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen”, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom.
Senaste nytt
Så får du bättre koll
“Ju tidigare man börjar med att skapa sig en bild av sin kommande pension desto större möjlighet har man att också påverka den”, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.
Här är sex tips som enligt Skandia kan ge dig bättre koll på pensionen.
1. Se till att du har en tjänstepension
Tjänstepensionen får du via din arbetsgivare, och den utgör en stor del av din framtida pension.
2. Spara privat
Utöver tjänstepension och allmän pension är det viktigt att spara lite extra till pensionen privat. Sätt igång med ett månadssparande med automatisk överföring så slipper du tänka för mycket på det. Tack vare ränta på ränta-effekten kan små belopp växa sig till stora summor med tiden.
3. Hur aktiv vill du vara?
Fundera på vilken typ av sparande som passar dig. Vill du spara i sparkonto, i fonder eller välja aktier själv? Ju mindre aktiv du vill vara, desto bättre bör du sprida dina risker.
4. Håll koll på risknivån
Det är viktigt att du kontinuerligt granskar och anpassar dina investeringsval i din premie- och tjänstepension. Risknivån kommer avgöra hur stor avkastning du får, men också hur mycket det kommer att svänga på vägen. Om du har många år kvar till pensionen har du möjlighet att ta större risker.
5. Gå igenom pensionen med din partner
Alla år du arbetar och varje inkomst du får bidrar till din pension. Frekvent deltidsarbete kan dock minska den framtida pensionen. Samma sak gäller för vab-dagar, vilket gör det fördelaktigt för föräldrar att dela på föräldraledigheten jämnt. Därför kan det vara klokt att överväga att öka sparandet för den partner som ofta arbetar deltid eller som står för fler vab-dagar.
6. Glöm inte löneväxlingen
Om du har en lön på över 51 300 kronor per månad kan löneväxling vara en god idé. Det innebär att din arbetsgivare låter dig växla delar av din lön så att du kan öka ditt pensionssparande.
Läs också:
Ekonomen: Höjd pensionsavgift en dålig idé. Dagens PS
Minst 40 år till jämställda pensioner. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra elpriser.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.