Nästan vartannat giftermål slutar i skilsmässa – och livet efteråt kan bli ruskigt dyrt. Något många svenskar får känna på nu, under den stora skilsmässomånaden.
Så dyrt blir livet efter skilsmässan
Mest läst i kategorin
Mellan åren 2000-2023 har sammanlagt 50 817 svenska par skilt sig i oktober, vilket gör det till månaden då flest skiljer sig.
En skilsmässa kommer dock inte bara med känslomässiga utmaningar – många drabbas också av en ekonomisk baksmälla.
Så ökar dina kostnader
“Det är dyrt att vara ensamstående”, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson till Kollega.
Hon har helt rätt.
För en vanlig tvåbarnsfamilj kan separationen innebära att månadskostnaden stiger med upp till 10 000 kronor per månad och vuxen, visar en uträkning från Länsförsäkringar.
Siffrorna visar att kostnaderna ökar med närmare 60 procent om man går från sambo till singel med barn
Den största kostnadsökningen handlar, kanske föga förvånande, om boendet.
Senaste nytt
Bostadssmällen
I en rapport från förra året konstaterade SBAB att en 40-årig svensk med två barn och en medianinkomst, inte har råd att ensam köpa en genomsnittlig trerummare i någon enda av landets 25 största kommuner.
“Att skiljas kommer med stora ekonomiska kostnader. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart vid en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att ensam stå för kontantinsatsen och löpande boendeutgifter för räntor och amorteringar”, säger privatekonomen Stefan Westerberg. Han tillägger:
“För vissa kan det vara helt omöjligt att klara alla nya omkostnader på egen hand utan att behöva flytta till annan ort eller bo på mindre boyta”.
Planera för skilsmässan
Det finns dock vissa knep att ta till för att mildra den ekonomiska baksmällan.
“Ingen gifter sig med avsikten att skiljas, men det är klokt att vara förberedd på alla eventualiteter. Genom att exempelvis lägga undan en summa varje månad är ni bättre förberedda om framtiden skulle ta en oväntad vändning. Det kan också stärka er relation”, säger Westerberg.
Här är några av hans bästa tips:
- Ha en buffert: Se till att du har en reservfond för oförutsedda utgifter. Att ha sparade pengar kan vara en livräddare när du behöver täcka kostnader för nytt boende eller andra plötsliga utgifter.
- Sätt upp en ny budget: Efter en skilsmässa behöver du tänka om kring dina inkomster och utgifter. Ta reda på vad du kan ha råd med.
- Se över juridiken: Äktenskapsförord och andra avtal kan göra stor skillnad om ekonomin ska delas upp. Det är särskilt viktigt om du har tillgångar du vill skydda.
- Rådfråga experter: Det är aldrig fel att be om hjälp. Din bank eller en privatekonomisk rådgivare kan hjälpa dig med allt från lån till hur du bäst planerar för ditt nya liv.
Läs mer om livet efter skilsmässan:
Dyra fallgropar vid skilsmässan. Dagens PS
Vi har inte råd att skilja oss längre. Dagens PS
ANNONS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.