Socialdemokrater och moderater på varsin sida av en djup vallgrav? Så kan det verka – men verkligheten ute i landet talar ett annat språk.
S och M – så bra styr de ihop
Mest läst i kategorin
I Örebro län finns två av landets traditionellt mest socialdemokratiskt dominerade kommuner, Degerfors och Hällefors.
Så är det inte längre, trots att S haft makten sedan rösträttens införande och legat på valresultat över 60 procent.
I Degerfors styr Anneli Myllys vänsterparti kommunen ihop med Anna Nordqvists moderater.
I Hällefors är moderater och socialdemokrater i dag jämnstarka, men sedan maj 2023 heter kommunalrådet Cecilia Albertsson och är moderat.
Nytt landskap
Det är en del av en utveckling av det svenska politiska landskapet som skiljer sig åt mot den på riksnivå.
Medan det på riksnivå är tre högerpartier som samarbetar med främlingsfientliga Sverigedemokraterna, är bilden lokalt en annan.
Efter senaste valet bildade Socialdemokraterna och Moderaterna gemensamma styren i över 50 kommuner och 3 regioner.
Fler har tillkommit sedan dess – och det finns två förklaringar till detta.
Mer personrelaterat
Den ena är att det på lokal och regional nivå handlar mindre om ideologi och mer om person och sakfrågor.
Då kan allianser skapas som bygger på förtroende eller nödvändighet, mer än vad det är för färg på partiboken.
Den andra förklaringen är att medan Moderaterna på riksnivå ivrigt valt ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna, är det inte överallt i partiet självklart att kroka arm med ett parti med SD:s bakgrund i extremism och ursprung i en nynazistisk rörelse.
”Intressant vart det tar vägen”
Rasmus Törnblom, moderat kommunalråd från Lund, ingick ett samarbete med Socialdemokraterna efter förra valet.
På M:s stora Sverige-möte fanns ett seminarium, ej offentligt, på temat ”Rekordmånga samstyren med S – bra eller dåligt?”, där Törnblom deltog.
”När jag inte är kommunalråd så doktorerar jag i historia, så jag är väldigt intresserad av var vi har varit och vart vi är på väg”, säger Törnblom till SvD.
Han ser ett nytt politiskt landskap ute i landet och stora problem att få ihop de ”klassiska” majoritetsstyrena när SD tagit mer och mer plats.
”Det senaste decenniet har vi sett många fall av skakiga och små minoritetsstyren. Det hämmar utvecklingen i en kommun”, menar Törnblom.
”Mer M med S”
I början av april förklarade Moderaterna i Region Kronoberg att man lämnar minoritetsstyret med C, L och KD och istället bildar ett majoritetsstyre med S.
”Vår bedömning är att vi med det här politiska programmet får igenom ännu mer moderat politik”, säger partiets regionale ordförande Oliver Rosengren.
”Socialdemokraterna har varit beredda till långtgående kompromisser som gör att vi nu har ett politiskt program som vi upplever är mer handlingskraftigt och konkret moderat politik”, säger Oliver Rosengren.
”Förvånansvärt lika”
På samma sätt skapade M och S nyligen ett nytt styre i Tyresö, som båda partierna förklarade sig se mycket positivt på.
”De största konfliktytorna mellan våra partier är på nationell och regional nivå. Men i kommunen så tycker vi förvånansvärt lika om saker”, säger Anita Mattsson (S) om det nya samarbetet.
Moderaternas Anki Svensson håller med.
”Det finns absolut frågor där vi inte har samma åsikt, men vi brukar landa i någonting som är bra i alla fall”, konstaterar hon.
Sverige nästa?
En tredjedel av Sveriges 20 största städer styrs av moderater och socialdemokrater ihop och Lunds Rasmus Törnblom tror att många väljare kan tänka sig ett nationellt samarbete.
”När jag knackade dörr i valrörelsen så var det väldigt många som sa ”kan inte Magdalena Andersson och Ulf Kristersson regera tillsammans?”
Läs mer:
S-förslag på bankskatt stöter på patrull. Dagens PS.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.