En rysk ekonom, Alexander Abramov, har hittat på ett eget index för att mäta inflation som nu studeras av experter. Mätvärdena är 12 vardagsvaror, däribland gummibjörnar.
Rysk professor mäter inflation med gummibjörnar
Mest läst i kategorin
Ekonomen erkänner att hans “Abramov-index” som följer prisutvecklingen hos 12 basvaror – som mjölk, kyckling, bröd och gummibjörnar, är ovetenskapligt och inte statistiskt säkerställt. Indexet är inte säsongsutjämnat eller justerat alls baserat på andra faktorer. Alexander Abramov tittar bara hur mycket dyrare sakerna blivit i den lokala mataffären i Moskva.
Men indexet och hans uppdateringar på Facebook har ändå skapat ett starkt följe – bland annat av ryska specialister i ämnet, rapporterar Bloomberg.
“Det är ett bra tips om vad som händer på grund av dess enkelhet. Det återspeglar den verkliga situationen bättre än efter myndigheternas medelvärde och utjämning, säger Oleg Vyugin, en före detta centralbankstjänsteman som är en regelbunden läsare, till Bloomberg
Ryssarna litar inte på officiella siffror
De ryska myndigheterna har förutspått att inflationen ska börja att sakta ner från höga siffror under 2021, men priserna har fortsatt att stiga. Bloomberg skriver att data från den ryska centralbanken visar att ryssarna inte litar på de officiella siffrorna – de tror att priserna stiger dubbelt så mycket som den officiella siffran på 8,7 procent.
“Abramov-indexet” visar samtidigt en prisuppgång på 26,1 procent på korgen av basvaror. “Abramov-indexet” började som ett skolarbete med dottern, som dock snabbt tappade intresset. Alexander fortsätter dock att samla in data och publicera dem på Facebook – några dagar före de officiella inflationssiffrorna.
“September, oktober, november var kraftiga, ihållande ökningar. Det finns ingen nedåtgående trend ännu”, säger Alexander Abramov, som är professor i ekonomi och specialist på finansmarknader på det statliga universitetet RANEPA.
Varför gummibjörnar?
Varför just gummibjörnar då? Jo, Abramov tycker att det är en vardagsvara som representerar förändringar i växelkursen på ett bra sätt, då de importeras.
“Alla har sin egen inflation. Detta är inflationen för en uppskattad professor”, säger Anton Tabakh, chefsekonom på kreditinstitutet Expert RA i Moskva, som också känner Abramov personligen, till Bloomberg.
Läs även: Moskvas högsta byggnad ”bankomat för kryptovalutor”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.