Har du funderat något nyligen på hur bra Black Friday-rean faktiskt är på riktigt? Det har vi också.
Ruffel och båg: Så luras du under Black Week
Mest läst i kategorin
Nåväl, det är klart att många butiker har schyssta och ärliga reor på årets stora shopping-högtid. Men likväl finns det fortfarande en hel del som tar till fulknep.
Trots att det sedan 2022 finns en ny lag som ska skydda konsumenter från vilseledande prissättning, visar en granskning från Konsumentverket att en drös butiker fortfarande bryter mot reglerna.
Här är butikernas fulknep
För att råda bot på rea-fusket måste butikerna, i enlighet med den nya lagen, visa det lägsta priset en vara haft under de senaste 30 dagarna före en rea.
Men enligt Prisjakt ökade 15 procent av förrförra årets Black Friday-erbjudanden i pris 30 dagar innan det här 30 dagars jämförelsepriset skulle sättas – för att sedan få ett nytt reducerat pris på Black Friday.
Ruttet? Sannerligen. Men det är också ett av de vanligaste knepen handlare tar till. Man höjer priset före rean, sänker det sedan och kallar det en rabatt.
Andra knep är:
- Flash sales och tidsbegränsade erbjudanden: Butiker älskar att stressa. Man använder sig av tidsbegränsade reor för att kunder illa kvickt ska trycka på köpknappen.
- Rabatter som inte är billigast: Även om en vara påstås vara nedsatt, betyder det inte att den är billigare än hos andra butiker. Många tror att rea alltid betyder lägsta pris, men så är det sällan.
- Lockvaror med begränsat lager: Ett fåtal billiga varor annonseras ut för att locka dig till butiken, men när du väl är där är de ofta slut och ersatta med dyrare alternativ.
Källa: Råd & Rön
Senaste nytt
Tips: Så undviker du fällorna
Hur ska man då bete sig för att slippa bli lurad? Här är ett gäng tips:
- Kolla prishistoriken: På bland annat Pricerunner och Prisjakt kan du se hur priset har förändrats över tid.
- Tänk efter före: Låt inte butikerna stressa dig till köp. Jämför priset och fundera på om du verkligen behöver varan.
- Känn till dina rättigheter: Kom ihåg att du har 14 dagars ångerrätt vid onlineköp, även under rean, så länge inget annat anges. Var försiktig med butiker som försöker undanta rea-varor från vanliga regler – dina rättigheter gäller fortfarande.
- Var vaksam på vaga formuleringar: Butiker som skriver “ordinarie pris” eller “tidigare pris” utan att ange vilket pris som är det lägsta de senaste 30 dagarna kan försöka lura dig. Kolla upp vad lagen säger om prissättning.
Konsumentverket vill stoppa fusket
Trots den nya lagen är det fortfarande ett gäng som bryter mot reglerna och flera företag har redan fått både varningar och böter för vilseledande prissättning.
Många menar dock att Konsumentverket ligger på latsidan. De har kritiserats för att inte vara tillräckligt hårda i sina kontroller och flera kräver nu att myndigheten ska agera både snabbare och mer kraftfullt för att stävja fusket i handeln.
Läs också:
Miljardstölder i svenska butiker: “Oärligheten finns kvar”. Dagens PS
Nya köptrenden: “Slow shopping” inför jul. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.