Dagens PS

Rotavdraget bromsar flyttkedjan – slår mot yngre 

Rotavdraget
Rotavdraget kan få fler äldre att bo kvar i stora hus (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

Regeringen beslutade i somras att höja takbeloppen för rot- och rutavdragen. Det ska stimulera ekonomin och minska den svarta arbetsmarknaden. En smått oväntad effekt är dock den om bostadsmarknaden. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny studie från Lunds universitet, vilken återges i en debattartikel hos Dagens Nyheter, visar att rotavdraget har effekter som kan påverka rörligheten på bostadsmarknaden, något bland annat Senioren skriver om.

Medan rotavdraget har gjort unga mer benägna att flytta, har äldre blivit mer benägna att bo kvar. Något som kan slå hårt mot den unga generationen. 

Svårt att hitta bostad 

Vi har redan kunnat konstatera att den yngre generationen har det knepigt på bostadsmarknaden.

Låga löner, stigande bostadspriser och långa kötider har slagit hårt mot de unga. Därför kan det komma som en trist överraskning att även rotavdraget kan göra situationen värre. 

Men enligt LU-forskarna Åsa Hansson och Maya Kylén kan avdraget, som ursprungligen infördes för att stödja byggbranschen, motverka yngres tillgång till bostäder. 

ANNONS

Senaste nytt

Äldre bor kvar

Både rot och rut används i hög grad av äldre. 

År 2021 var det 23 procent av befolkningen som använde rot, medan samma siffra för de över 75 år låg på 33 procent. 

ANNONS

Samtidigt är äldre personer som använder rotavdraget 22 procent mindre benägna att flytta jämfört med de som inte nyttjar avdraget. 

När den äldre generationen bor kvar i stora bostäder hindrar detta yngre barnfamiljer från att flytta – ett problem inte minst i storstäder där trångboddhet är ett växande problem, menar forskarna. 

”Å ena sidan verkar införandet av skattesubventionen rot underlätta för äldre att bo kvar i sina villor och upprätthålla ett aktivt och hälsosamt liv. Å andra sidan innebär uteblivna flyttar att yngre barnfamiljer, som i dag ofta är trångbodda i städer, inte får tillgång till bostäder de behöver”, skriver forskarna, som nu menar att politikerna behöver göra ett val: 

“Ska äldre gynnas? Eller yngre?”. 

Läs också: 

Expert: Yngre investerare bör lära sig av de äldre. Dagens PS

Så ska trappan lösa bostadskrisen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]