Allt fler lockas av rörlig ränta på sina bostadslån. Samtidigt är räntorna på långa bindningstider just nu lockande. Här är experternas råd.
Rörigt om rörligt – experternas råd
Mest läst i kategorin
I takt med att Riksbanken flaggat för fler räntesänkningar har allt fler valt att chansa på rörliga räntor.
När Länsförsäkringar redovisade sina julisiffror hade 95 procent av de kunder det var aktuellt för, valt rörlig ränta – hos SBAB var siffran 98 procent i juni.
När SEB (börskurs SEB) nyligen redovisade sin senaste boprisindikator sade 11 procent av de svarande att de tänkte binda räntan det kommande kvartalet, medan andelen som förklarade att de enbart har rörlig ränta steg från 33 till 34 procent.
Tydlig trend mot rörligt
SCB intygar att trenden är stark. När statistikbyrån redovisade sina augustisiffror var rubriken ”Fler väljer rörligt bolån – högsta andelen på sex år”.
Under augusti var andelen bolån med rörlig ränta 69 procent, enligt SCB.
Framför allt handlar det om att avtal med 2- eller 3-årig bindningstid minskar till förmån för rörligt.
”I maj 2022 ökade andelen bolån med rörlig ränta för första gången sedan september 2018. Ökningen har därefter fortsatt varje månad”, säger Tove Åkerrén Ögren, nationalekonom hos SCB.
Senaste nytt
Alla bundna räntor lägre
SCB:s siffror visar att i maj förra året var samtliga räntor med bindningstid lägre än de rörliga, ett förhållande som för övrigt gällde hela 2023, bortsett från september månad.
Ändå valde de flesta rörlig ränta, främst i tro på kommande räntesänkningar.
”För hushåll som omförhandlade eller tecknade nya bolåneavtal efter maj 2023 uppstod dilemmat att binda på en relativt hög nivå men ändå till lägre ränta än den rörliga. Nu visar det sig att de flesta ändå valde rörligt”, säger Andreas Rasku, även han nationalekonom hos SCB.
Bra alternativ binda nu
Riksbanken har understrukit att tiden med riktigt låga räntor är förbi och indikerat att styrräntan nästa sommar kan ligga på 2,25 procent, vilket skulle ge en rörlig ränta på cirka 3,25 procent.
Det är högre än vad femårsräntan är i dag och privatekonomer påpekar att för dem som vill ha stabilitet på en bra nivå är en femårig bunden ränta just nu ett bra alternativ.
”Slutsatsen är att man lika gärna kan binda nu, man får en lättnad i ekonomin. I en orolig omvärld behöver jag i alla fall inte oroa mig för räntan under den perioden och du vet vad du har för kostnader. Räntan kanske kan bli ännu lägre igen, men Riksbankens prognos är det man har att hålla sig till”, konstaterar fristående privatekonomen Ingela Gabrielsson hos DN.
Läs mer:
Bunden ränta lägre än rörlig – dags att binda? Dagens PS
SEB: “Bopriserna kommer fortsätta stiga”. Dagens PS
Nu väljer alla rörlig ränta på bolånet: “En sårbarhet”. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.