En ny rapport föreslår lättnader i Sveriges bolåneregler. Men det kommer inte utan sina risker.
Risken: Så kan nya bolåneregler slå mot marknaden
Mest läst i kategorin
Det hela handlar bland annat om de regler som tvingar bolånetagare att amortera på sitt bolån vid olika typer av trösklar.
Utredningen föreslår lättnader i dessa amorteringskrav. Därtill vill man se höjt bolånetak och en ny reglering av hur stora skulder hushåll får ta.
Lättare för unga
Förslaget, som lämnades till regeringen under måndagen, innebär att bostadsköpare ska kunna låna upp till 90 procent av bostadens värde istället för nuvarande 85 procent.
Dessutom föreslås att kravet på två procents amortering för lån över 70 procent tas bort.
Syftet är bland annat att bostadsmarknaden ska öppnas upp för fler – inte minst unga och förstagångsköpare.
“Det här har ju efterfrågats, och nu har vi ju facit i hand och kan utifrån den här utredningen faktiskt göra de förändringar som man föreslår i utredningen. Det är absolut ett balanserat och bra förslag”, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP Pension och försäkring, till Sveriges Radio.
Senaste nytt
Pressar upp priset
Fredrik NG Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet, varnar dock för en potentiell bieffekt.
“Det som händer när man ger hushållen mer flexibilitet i sin ekonomi är att fastighetspriserna säkert kommer att stiga. Så det blir lättare att ta sig in på bostadsmarknaden, men samtidigt så motverkas det av att priserna blir högre”, säger han till SR.
Han får medhåll från professor Peter Englund, ordförande i kommittén bakom utredningen. Även han tror att nya bolåneregler kan leda till något högre bostadspriser eftersom köparnas egen insats minskar.
“Det kommer i det korta perspektivet i någon mån att driva upp bostadspriserna, det är en naturlig marknadsreaktion”, säger Englund enligt SvD.
Därtill har Finansinspektionen sedan innan pekat på att en höjning av bolånetaket kan leda till en högre skuldsättning och en ökad risk för hushållen.
När märks förändringarna?
Förslaget ska alltså göra det lättare för unga och förstagångsköpare att komma in på bostadsmarknaden. Men oavsett vad effekten blir, lär den dröja.
“Först ska förslagen beredas i regeringskansliet och en proposition kommer tidigast i vår. Så räkna inte med några lättnader förrän tidigast i höst”, skriver Dagens Nyheter.
Läs också:
Bostadsmarknaden klättrar: Så ska du tänka. Dagens PS
Status quo när säljare och köpare avvaktar. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.