Efter år av ekonomiska berg- och dalbanor verkar optimismen ha återvänt till den svenska bomarknaden – och det med besked. Fler än någonsin tror nu på stigande bopriser.
Rekordnivå på bomarknaden: Optimisterna utklassar pessimisterna
Mest läst i kategorin
Erik Olssons Bostadsindex (EOBi) visar att tron på stigande bostadspriser mer eller mindre skenar.
Faktum är att EOBi nått den högsta nivån sedan mätningarna startade 2010. Optimismen är så stark att den till och med överträffar nivåerna under pandemin, när räntorna var noll och marknaden dopad.
Den ekonomiska mjuklandningen – stabil sysselsättning, låg inflation och förväntade räntesänkningar – ligger bakom optimismen.
Trots detta verkar majoriteten ändå hålla fötterna på jorden – hela 94 procent räknar med att prisförändringarna stannar på högst 10 procent det kommande året.
Mindre nervositet
Parallellt med EOBi visar Erik Olssons Skräckindex att oron hos bostadssäljare minskat kraftigt. Nervositeten har inte varit så här låg sedan sommaren 2022 – då räntorna började stiga.
Det märks också på beteendet. Andelen som vill sälja sin bostad innan de köper en ny har sjunkit från 70 procent till 64 procent sedan augusti. En minskning som tyder på att fler vågar ta risker.
Läs också: Oro och optimism inför lättnader: “Kan tända prisrally”. Dagens PS
Senaste nytt
Ordna: Tre gånger fler optimister
Även Ordna Bolåns riksrepresentativa Bolånebarometer vittnar om rekordnivåer.
Ordnas barometer visar att 56 procent av svenskarna tror på stigande bostadspriser inom det närmaste halvåret – en ökning med åtta procentenheter bara i november. Optimisterna är nu fler än tre gånger så många som pessimisterna, vilket är de högsta siffrorna sedan början av 2023.
Samtidigt minskar missnöjet med bolåneräntor, vilket tros vara en viktig drivkraft bakom optimismen.
“Det här är den största enskilda förändringen vi någonsin sett i mätningen. Som alltid kommer julen att kyla ner årets sista månad, men därefter tror jag verkligen att den ökade optimismen kommer att smitta av sig på den faktiska prisutvecklingen”, kommenterar Hemad Razavi, vd på Ordna Bolån.
Ingen marginal
Erik Olssons EOBi visar att visningsbesökarna planerar sina bostadsköp med en kalkylränta på 3,7 procent – en nivå som fortfarande inte lämnar någon marginal för framtida räntehöjningar.
Samtidigt har andelen som planerar att köpa med hög belåningsgrad minskat. I stället ser Erik Olsson en trend där köpare håller nere belåningen för att göra sig mindre känsliga för ränteförändringar.
“Att hushållen ville låna mycket under åtta år av extremt låga räntor är inte så konstigt. Det återstår att se om vi ser början på en trend med lägre belåningsgrader nu sedan bolåneräntorna har tredubblats under åren 2022 – 2024”, skriver fastighetsförmedlaren.
Läs också: KI: Ökad optimism bland hushållen. News55
Risk för besvikelse?
Trots optimismen är bomarknaden som vanligt känslig för förändringar i ekonomin, som till exempel högre inflation eller oväntade räntehöjningar, vilket kan slå hårt mot hushållens förväntningar.
“Läget på bostadsmarknaden kan sammanfattas med att framtiden är minst lika ljus som tidigare, men samtidigt lite mer oförutsägbar”, avslutar fastighetsförmedlaren.
Läs också: Bomarknaden: Nu börjar vi buda som vanligt. Dagens PS
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.