Dagens PS

Regeringens förslag: Staten garanterar 10 procent av bolån

bostad
Regeringen kan garantera tio procent av ditt bolån.
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022

Regeringens utredare har lämnat förslag på att staten ska kunna garantera 10 procent av ett bolån för förstagångsköpare. Man vill underlätta för vissa grupper att komma in på den ägda bostadsmarknaden.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu vill regeringen att personer eller grupper som befinner sig på gränsen till att kunna få bolån på cirka 2,5 miljoner, där 250 000 ska garanteras av staten, förutsatt att den boende själv kan lägga fem procent i handpenning. Två medsökande ska kunna få den dubbla summan garanterad, liksom en ensamstående förälder.

Tanken är personen ska kunna betala tillbaka hela lånet, men att garantin ska hjälpa banken att utfärda lån på något större summor än inkomsten tillåter.

Bostadsministern Johan Danielsson förklarade under pressträffen varför regeringen har lagt förslaget.

”Andelen hyresrätter har minskat, bostadsköerna har vuxit, vilket har lett till att fler hushåll har fått söka sig till ägda bostadsmarknaden. Det kan röra sig om unga personer, men också andra grupper, exempelvis personer som har ägt sin bostad en tid, men som inte gör det längre”, sa Danielsson på pressträffen.

”Vi vet att det är många i dag som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Regeringen har sett ett behov av åtgärder som underlättar inträdet inte bara på hyresmarknaden utan också den ägda bostadsmarknaden. Här skulle ett startlån kunna vara en lämplig sådan åtgärd.”

Utredningens förslag kommer nu att gå ut på remiss och beslut kan fattas först senare.

Läs också:

DN: Staten kan ta kostnad vid bostadsköp

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]