Dagens PS

Rapport: Så många skippar jobblunchen 

Jobblunchen
Majoriteten tar med sig egen matlåda till jobbet (Foto: Jessica Gow/TT)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 16 okt. 2024Publicerad: 16 okt. 2024

Äta bör man annars dör man – så även på jobbet. Ändå väljer många svenskar att skippa jobblunchen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har redan kunnat konstatera att många chefer skippar lunchen med kollegorna. Därtill vet vi att McDonald’s största konkurrent är den matlåda vi tar med oss till jobbet. 

Men hur står det egentligen till med svenskens lunchvanor? Det har Convini tagit reda på. 

Många skippar lunchen 

Convinis Lunchrapport visar att drygt var fjärde svensk skippar jobblunchen minst en gång i veckan.

En dålig idé, menar dietisten Maria Sitell

“Att hoppa över en måltid leder i princip alltid till överätning senare på dagen”, säger hon i ett pressmeddelande

ANNONS

Senaste nytt

Hinner inte 

Anledningen till att många hoppar över lunchen är, kanske föga förvånande, stress och tidsbrist. 

Andra svarar att de jobbar in tid för att sluta dagen tidigare och vissa svarar att de har för många möten. 

ANNONS

Samtidigt pekar rapporten på att just lunchpausen är en viktig faktor för att må bra på jobbet.

“Att värna om lunchen är bra för både individen och företagen”, säger, Marie Manner, Chef för Kundupplevelse och Marknad på Convini.

Så lång är lunchen

Rapporten visar också att de flesta svenskar tar en kort lunchpaus – ofta max 30 minuter. 

Detta gäller särskilt i Västsverige, där hela 68 procent nöjer sig med en halvtimmes paus. I mellersta Norrland tar man det dock lugnare. Där uppger 59 procent att de lunchar i minst 45 minuter. 

Även den yngre generationen väljer att inte rusa genom lunchen. 

Gen Z och Millennials tar istället längre pauser och prioriterar socialt umgänge. Hela 91 procent av de mellan 18 och 34 år tar minst 30 minuters lunchpaus eller mer.

Matlådan eller utemat? 

Till sist avslöjar rapporten att matlådan är det mest populära lunchalternativet: 79 procent av svenskarna väljer att ta med egen mat. 

ANNONS

29 procent väljer istället att äta ute på restaurang eller café – ett fenomen som är vanligare i storstäderna. Där betalar också 48 procent mellan 101-150 kronor för sin jobblunch. 

Läs också:

Fler svenskar hundra år – här är de som lever längst. Dagens PS

Chockhöjt – vatten 50 procent dyrare. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS